Business Internaţional

Lovitură de teatru: Statele Unite anunţă retragerea dintr-un important tratat internaţional, semnat inclusiv de România. Motivul îl reprezintă decizia Rusiei de a încălca acordul

Lovitură de teatru: Statele Unite anunţă retragerea...

Autor: Mihai Draghici, Mediafax

21.05.2020, 18:44 1416

Statele Unite au anunţat, joi, retragerea dintr-un tratat semnat cu alte peste 30 de ţări care permite efectuarea curselor aeriene de supraveghere pentru promovarea încrederii la nivel internaţional, Administraţia Donald Trump motivând decizia prin faptul că Rusia ar încălca acordul.

Administraţia Donald Trump a înştiinţat partenerii internaţionali că intenţionează retragerea din Tratatul "Ceruri Deschise" ("Open Skies") deoarece Rusia ar încălca acordul şi pentru că imaginile colectate prin zborurile permise pe bază de reciprocitate pot fi obţinute mai rapid şi prin costuri mai mici prin sateliţi, relatează agenţia Associated Press.

Retragerea Statelor Unite din acest tratat riscă să amplifice tensiunile cu Rusia şi să provoace nemulţumirea aliaţilor europeni şi a unor membri ai Congresului american.

Fostul preşedinte american Dwight Eisenhower a propus în anul 1955 ca Statele Unite şi URSS să efectueze zboruri de recunoaştere pe bază de reciprocitate, dar ideea a fost respinsă de Moscova. Fostul preşedinte George H.W. Bush a reluat ideea în mai 1989, iar Tratatul a intrat în vigoare în ianuarie 2002. În prezent, 35 de naţiuni participă la acest tratat.

În afară de SUA şi Rusia, la tratat participă Belarus, Belgia, Bosnia-Herţegovina, Bulgaria, Canada, Croaţia, Cehia, Danemarca, Estonia, Finlanda, Franţa, Georgia, Germania, Grecia, Islanda, Italia, Kazahstan, Letonia, Lituania, Luxemburg, Marea Britanie, Olanda, Norvegia, Polonia, Portugalia, România, Slovacia, Slovenia, Spania, Suedia, Turcia, Ucraina şi Ungaria. Kîrgîzstanul a semnat tratatul, dar nu l-a ratificat.

Până în prezent, în virtutea tratatului au fost efectuate peste 1.500 de zboruri de recunoaştere, în scopul creşterii încrederii pe plan internaţional prin intensificarea transparenţei asupra activităţilor militare.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO