Business Internaţional

Lovitură pentru democraţie: Conducerea Poloniei încearcă să instaureze autoritarismul

Lovitură pentru democraţie: Conducerea Poloniei...

Autor: Alex Ciutacu

23.10.2017, 12:41 10003

După ce Polonia s-a situat timp de 28 de ani în fruntea statelor europene care au învins comunismul, şi-au îmbrăţişat democraţia din vest, comisarul ţării pentru drepturile omului trage semnalul de alarmă în privinţa traiectoriei politice pe care a intrat cea mai mare naţiune a estului european. Polonia este pe un drum nesigur care i-ar putea duce la un sistem bazat pe autoritarism, arată o analiză politică Bloomberg.

Ultimul plan al preşedintelui Andrzej Duda şi al partidului majoritar este de a moderniza Curtea Supremă şi a stabili un corp judiciar puternic care să revoce ultimele mecanisme care protejează conducerea pe baza Constituţiei în Polonia, spune Adam Bodnar, ales în 2015 Avocatul Poporului al Poloniei.

Vocea lui se suprapune îngrijorărilor pronunţate de Uniunea Europeană şi de Statele Unite cu privire la încercarea anumitor personaje politice de a submina legea fundamentală a statului.

„Acestea sunt ultimele focoase”, spune Bodnar într-un interviu în Polonia. Dacă planul lor va fi implementat, „plasa de siguranţă care protejează drepturile omului va pica”, spune acesta.

Puterea preluată de populiştii de dreapta de când au preluat iniţiativa în 2015, a deteriorat relaţiile cu Germania şi Franţa în timp statul riscă sancţiuni de la Uniunea Europeană fără precedent, deoarece atacă standardele democratice. Duda şi Jaroslaw Kaczynski, liderul partidului la putere Forţă şi Ordine, s-au întâlnit vineri pentru a sublinia diferenţele referitoare la modalitatea în care politicienii ar trebui să treacă peste Curtea Supremă şi Consiliul Judiciar, care decide promovările în sistemul juridic.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO