Business Internaţional

Lovitură la vârful sistemului bancar american: Moody's retrogradează patru dintre cele mai mari bănci

Lovitură la vârful sistemului bancar american: Moody's...

Autor: Vlad Popescu

15.11.2013, 10:08 2681

Agenţia de evaluare financiară a retrogradat cele patru bănci cu câte o treaptă, în urma unei evaluări a celor mai mari opt bănci din SUA care a început în luna august.

Astfel, ratingul Goldman Sachs a fost coborât de la "A3" la "Baa1", JPMorgan de la "A2" la "A3", Morgan Stanley de la "Baa1" la "Baa2", respectiv Bank of New York de la "Aa3" la "A1".

Contactaţi de Bloomberg, reprezentanţii celor patru instituţii financiare au refuzat să comenteze.

Moody's a confirmat totodată ratingurile băncilor Bank of America, Citigroup, Wells Fargo şi State Street Corp.

Autorităţile americane de reglementare a sectorului bancar lucrează la un proiect prin care doresc să legifereze restructurarea sau lichidarea ordonată a băncilor, oricât de mari, fără a fi necesară utilizatea de fonduri publice. Astfel, prăbuşirea unei bănci ar genera pierderi pentru investitori şi ar putea presupune convertirea obligaţiunilor în capital.

"Considerăm că autorităţile americane de reglementare bancară au făcut progrese semnificative în ceea ce priveşte stabilirea unui cadru credibil de rezoluţie a unei bănci mari ajunse în situaţie de criză. În loc de a utiliza fonduri publice pentru a salva o astfel de instituţie, anticipăm că creditorii holdingurilor bancare vor participa la o procedură de bail-in şi astfel vor suporta cea mai mare parte din povara recapitalizării unei bănci aflate în dificultate", a declarat într-un comunicat Robert Young, director în cadrul Moody's.

Diferenţa dintre randamentul obligaţiunilor în dolari emise de băncile americane şi costul titlurilor de stat SUA cu maturitate similară a scăzut în acest an cu 0,29 punce procentuale, la 1,38 puncte procentuale. În acelaşi timp, finanţarea prin obligaţiuni costă companiile americane cu 1,46 puncte mai mult decât obligaţiunile guvernamentale, în scădere cu 0,08 puncte procentuale faţă de finele anului trecut.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO