Business Internaţional

Lovitură scurtă: Miliardarul Soros a pariat 100 de milioane de euro împotriva celei mai mari bănci germane, prezicând că aceasta va fi afectată de Brexit

Lovitură scurtă: Miliardarul Soros a pariat 100 de milioane de euro împotriva celei mai mari bănci germane, prezicând că aceasta va fi afectată de Brexit

Autor: Lorena Cornea

28.06.2016, 19:18 12806
Soros Fund Management a obţinut o poziţie scurtă în Deutsche Bank de aproximativ şapte milioane de acţiuni după ce decizia Marii Britanii de a părăsi Uniunea Europeană a micşorat capitalurile bancare, a scris Bloomberg.

 Această poziţie este echivalentă cu 0.51% din capitalul social Deutsche Bank, conform unui document german publicat luni. Documentul nu dezvăluie la ce preţ a achiziţionat Soros Fund Management poziţia.

 Acţiunile Deutsche Bank au scăzut cu 16% la ora deschiderii vineri, ziua de după referendum, şi s-au oprit la 14% , la preţul de 13.37 euro/acţiune. Cea mai mare valoare din ziua respectivă a fost 13.95 euro/acţiune. La acest nivel, o rată de 0,51% înseamnă aproape 98 de milioane de euro. 

 Brexit ar putea forţa băncile să vândă active mai ieftin şi să iasă în pierdere şi, de asemenea, să sugereze clienţilor să lase baltă fondurile de economii şi să îşi îndrepte atenţia către noi achiziţii. Acest lucru ar putea complica situaţia pentru Deutsche Bank, care este la momentul actual banca cea mai prost cotată din lume pe parte de împrumuturi.

 Decizia UK ar putea tăia câştigurile băncilor europene până în 2018 cu 32 de miliarde de euro, în timp ce băncile britanice ar pierde doar 10 miliarde de euro, potrivit analiştilor de la Goldman Sachs, a scris Bloomberg.

 Unii îl ştiu pe George Soros drept „omul care a păcălit Banca Angliei”, titlu care i-a fost acordat în 1992 când, dintr-o speculaţie foarte riscantă în valoare de zece miliarde de dolari (a presupus că lira sterlină se va deprecia), a reuşit să scoată un profit de un miliard de dolari. Datorită faptului că Soros evaluează toate bursele simultan, acesta a profitat şi de pe urma altor investiţii după Brexit.

George Soros, miliardarul care a devenit faimos după ce a pariat împotriva lirei sterline în 1992, câştigând peste 1,3 mld. dolari, nu a repetat şi de data aceasta performanţa, scrie Business Insider.

„George Soros nu a făcut speculaţii împotriva lirei în contextul dezbaterii pentru rămânerea Marii Britanii în Uniunea Europeană”, a declarat purtătorul de cuvânt al miliardarului.  

Acesta a mai declarat că Soros a câştigat nişte pariuri în urma rezultatelor Brexit-ului.

George Soros, cel care a câştigat peste un miliard de dolari după ce a pariat împotriva lirei în „Miercurea Neagră”, a preconizat că după un vot pro Brexit lira va scădea cu cel puţin 15% sau chiar şi cu peste 20%. El consideră că votanţii subestimează adevăratele costuri ale Brexit-ului, care va avea un „impact dramatic imediat” asupra burselor, investiţiilor şi joburilor.

Lira, a cărei valoare a scăzut cu peste 10% împotriva dolarului american până la o valoare mai mică de 1.15 dolari, a fost una dintre primele consecinţe ale rezultatului votului Marii Britanii, respective acela de a părăsi Uniunea Europeană.

Miliardarul George Soros şi-a redus la începutul lunii mai investiţiile companiei sale în acţiuni americane cu mai mult de o treime în primul trimestru şi a achiziţionat o participaţie de 264 milioane de dolari în cel mai mare producător de aur al lumii Barrick Gold, potrivit Bloomberg.

Valoarea deţinerilor Soros Fund Management a scăzut cu 37% până la 3,5 miliarde de dolari la sfârşitul trimestrului trecut. Soros a cumpărat 1,7% din Barrick. De asemenea, Soros a dezvăluit că deţine opţiuni call pe 1,05 milioane de acţiuni din SPDR Gold Trust, un ETF care urmăreşte preţul aurului.

După Brexit, investitorii s-au retras spre activele sigure, aurul fiind una dintre ele. Preţul aurului a crescut cu peste 5% în numai 2 zile de la Referendum, în timp ce aproape toată piaţa este în scădere.

AFACERI DE LA ZERO