Business Internaţional

"Lumea chiar va uraste" este avertismentul primit de cei mai influenti bancheri americani

13.02.2009, 00:00 36

Bancherii de top din Statele Unite au fost audiati de membrii Congresului cu privire la modul in care au folosit zecile de miliarde de dolari din banii contribuabililor si li s-a reamintit, in acelasi timp, cresterea in intensitate a nemultumirii publice indreptate impotriva lor.

"In momentul in care ati luat bani publici, v-ati mutat intr-un acvariu", le-a spus democratul Paul Kanjorski bancherilor. "Acum, toata lumea priveste fiecare miscare a voastra si din fiecare unghi", a adaugat el, citat de presa internationala.
Cele opt banci ai caror executivi au fost audiati au primit in total 125 mld. dolari (circa 96 mld. euro) din fonduri guvernamentale, iar doua dintre ele - Citigroup si Bank of America - au primit cu cateva zeci de miliarde de dolari mai mult decat restul, data fiind amploarea problemelor lor financiare. Legislatorii sunt preocupati, in principal, de bonusurile uriase acordate de banci angajatilor la sfarsitul anului trecut si au vrut sa afle in ce masura aceste recompense s-au bazat pe banii primiti de la guvern. Cei opt executivi audiati de Congres au primit anul trecut salarii cuprinse intre 600.000 si 1,5 mil. dolari. Acestia au castigat impreuna in 2007 118 mil. dolari.
Barney Frank, presedintele comitetului care i-a investigat pe bancheri, a subliniat faptul ca principala problema a legislatorilor este aceea ca guvernul trebuie sa ajute bancile, insa contribuabilii nu vor ca bancile sa fie ajutate. "Am spus deja catorva bancheri ca de fapt problema este ca oamenii va urasc pe voi si incep sa ne urasca si pe noi pentru ca suntem vazuti alaturi de voi", a spus Frank. Bancherii s-au aratat constienti de situatia in care se afla si de sentimentele publice indreptate impotriva lor. "Este foarte clar ca ne aflam aici datorita nemultumirilor publice legate de industria financiara", a declarat Lloyd Blankfein, directorul executiv al Goldman Sachs. "Multi oameni cred - iar in unele cazuri perfect justificat - ca Wall Street-ul a uitat de obligatiile sale civice", a adaugat el.
Fiecare dintre bancherii audiati a incercat sa demonstreze modul in care a folosit banii publici. Goldman, de exemplu, si-a sporit volumul finantarii acordate Sallie Mae, creditorul ipotecar sustinut de guvernul federal. Morgan Stanley spune ca a acordat credite ipotecare comerciale de 10 mld. dolari si a semnat angajamente pentru credite de 650 mil. dolari destinate consumatorilor.
De asemenea, bancherii au respins acuzatiile analistilor privitoare la incetinirea activitatii din sectorul de creditare in ciuda ajutorului guvernamental. "Avem toate motivele ca sa imprumutam", a declarat Kenneth Lewis, directorul executiv al Bank of America. "Si in ciuda perspectivelor referitoare la agravarea recesiunii economice continuam sa acordam credite", a adaugat el. Lewis spune ca institutia pe care o conduce a dat imprumuturi in valoare de 181 mld. dolari in trimestrul patru din 2008.
Bank of America, Citigroup si JPMorgan au acordat in perioada octombrie-decembrie 2008 credite in valoare totala de 340 mld. dolari, sustin executivii acestora.
Republicanul Garry Ackerman le-a replicat insa acestora ca oamenii "din lumea reala" nu primesc credite pentru a-si cumpara case, masini sau pentru a-si trimite copiii la studii. Iar singura explicatie gasita de acesta este faptul acesti bani nici macar nu au fost imprumutati".
Bancherii au declarat ca nu au folosit banii contribuabililor pentru a acorda bonusuri si au negat cheltuieli iresponsabile. "Nu am fost niciodata risipitori", a spus John Stumpf, directorul executiv al Wells Fargo.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO