Business Internaţional

Lumini stinse, încălzire redusă, mese servite la lumina lumânărilor în restaurante, fără luminiţe de Crăciun: Europa se pregăteşte pentru o iarnă a economisirii

Lumini stinse, încălzire redusă, mese servite la...

Autor: Catalina Apostoiu

29.09.2022, 22:53 243

Cu Europa îndreptându-se spre iarnă în ghearele unei crize majore a energiei, birourile din regiune devin mai reci, statuile şi clădirile istorice nu mai sunt iluminate, brutăriile care nu-şi permit să-şi încălzească cuptoa­rele se gândesc să-şi închidă uşile.

În contextul crizei energetice, banca centrală a Ungariei a anunţat că lansează un amplu program de conservare a energiei, potrivit Daily News Hungary. Aceasta va limita încălzirea clădirilor sale în sezonul de iarnă la 18 grade C, îşi va reduce luminile decorative şi temperatura apei fierbinţi.

Banca a declarat că-şi încurajea­ză angajaţii să folosească transportul public, cât şi instrumente sustenabile şi de reducere a consumului de ener­giei. Aceasta a adăugat că va instala mai multe penouri solare pentru a pune capăt dependenţei sediului său de gaze naturale.

Guvernul portughez a publicat la rândul său recomandări de economi­sire a energiei, scrie Politico.

Astfel, luminile de Crăciun vor fi aprinse doar de la şase seara până la miezul nopţii în perioada 6 decem­brie - 6 ianuarie. Se recomandă de a­se­menea un grad mai ridicat de utili­zare a luminii naturale şi stingerea lu­minilor în spaţiile neutilizate. Apa­ratele de aer condiţionat vor fi regla­te la maximum 18 grade în iarnă şi mi­nimum 25 de grade vara.

Măsurile sunt recomandate pen­tru administraţiile locale, dar vor fi obligatorii în mare măsură pentru clădirile administrate de guvern.

Guvernul are recomandări şi pe­tru cetăţeni. Aceştia sunt, printre al­te­le, aşteptaţi să reducă consumul de apă atunci când se spală şi să reducă la minimum utilizarea maşinilor de spălat rufe şi vase.

Guvernul portughez a avertizat că planul ar putea deveni obligatoriu şi include măsuri excepţionale.

Mai multe oraşe europene au de­cis deja să reducă iluminatul clădi­ri­lor publice în încercarea de a eco­nomisi energia.

În Belgia, unele restaurante au de­cis să-şi servească clienţii la lumina lumânărilor şi să-şi oprească cuptoa­rele între zilele de joi şi duminică pentru a evidenţia dificultăţile cu care se confruntă din cauza scumpirii energiei, relatează Euractiv.

Clienţii vor putea comanda doar alimente şi băuturi care nu necesită pornirea aparaturii electrice.

„Nu ne putem stinge luminile şi lăsa oaspeţii în întuneric“, declară la rândul său Richard Kovacs, manager la lanţul de fast-food Zing Burger din Ungaria, potrivit Associated Press.

Restaurantul a decis deja să nu mai folosească grătarele mai mult decât este necesar şi foloseşte detectoare de mişcare pentru a opri luminile în depozite.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO