Business Internaţional

Lungmetrajul "Sparrows", premiat pentru cea mai bună producţie la Festivalul de Film de la San Sebastian

Lungmetrajul "Sparrows", premiat pentru cea mai bună...

Autor: Madalina Cerban

27.09.2015, 13:47 143

"Sparrows", o coproducţie Islanda - Danemarca - Croaţia, spune povestea lui Ari, un tânăr de aproximativ 16 ani, care, după ce locuieşte cu mama sa în Reykjavik, este trimis să stea cu tatăl său, Gunnar, în îndepărtata regiune Westfjords. El trebuie să se descurce având în vedere relaţia dificilă pe care o are cu tatăl său şi descoperă totodată că prietenii săi din copilările s-au schimbat.

Totodată, pelicula "Evolution", de Lucile Hadzihalilovic, o coproducţie Franţa - Belgia - Spania, a fost recompensată cu premiul special al juriului.

Premiul pentru cel mai bun regizor a fost primit de Joachim Lafosse, pentru pelicula "The White Nights", o coproducţie Belgia - Franţa.

Yordanka Ariosa a primit premiul pentru cea mai bună actriţă pentru prestaţia sa din filmul "The King of Havana", de Agustí Villaronga (Spania - Republica Dominicană), în timp ce Ricardo Darin şi Javier Camara au primit ex aequo trofeul pentru cel mai bun actor pentru rolurile interpretate în pelicula spaniolă "Truman", de Cesc Gay.

O menţiune specială a juriului a fost acordată filmului "The Apostate", de Federico Veiroj (Spania - Uruguay - Franţa).

Premiul pentru cel mai bun scenariu a fost primit de Jean Marie Larrieu şi Arnaud Larrieu, pentru pelicula "21 Nights with Pattie" (Franţa).

Pe de altă parte, Rudi Rosenberg a primit, pentru pelicula "The New Kid" (Franţa), premiul secţiunii "New Directors", în valoare de 50.000 de euro.

Pelicula japoneză "Our Little Sister", de Hirokazu Koreeda, a primit premiul publicului pentru cel mai bun film al festivalului, în valoare de 50.000 de euro, acordat în secţiunea "Pearls". Totodată, "Mountains May Depart", de Jia Zhang-Ke, a fost desemnat cel mai bun film european, decernat în aceeaşi secţiune, primind premiul de 20.000 de euro, datorită faptului că a fost o coproducţie între Franţa, China şi Japonia.

Anul acesta, şi coproducţia "Saul Fia/ Son of Saul" (Ungaria, Franţa), de László Nemes, cu actorul român Levente Molnar în distribuţie, s-a numărat printre filmele selectate în secţiunea "Pearls" a Festivalului de la San Sebastian, care s-a desfăşurat în perioada 18 - 26 septembrie.

De asemenea, lungmetrajele româneşti "Comoara", de Corneliu Porumboiu, şi "Muntele magic", de Anca Damian, s-au numărat printre peliculele selectate în secţiunea "Zabaltegi", în afara competiţiei, la cea de-a 63-a ediţie a Festivalului de la San Sebastian.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO