Business Internaţional

Lupta pentru Agenţia Europenă a Medicamentului se intensifică odată cu evaluarea oficială a ofertelor. Ce şanse are Bucureştiul, care se confruntă cu oraşe precum Stockholm sau Helsinki, să câştige bătălia

Lupta pentru Agenţia Europenă a Medicamentului se...

Autor: Corina Zamfir

01.10.2017, 11:16 1252

Concursul, la care iau parte mai mult de 20 de oraşe din Uniunea Europeană, pentru găzduirea Agenţiei Europeană a Medicamentului (EMA) şi Autorităţii Bancare Europeană (EBA) după Brexit s-a intensificat sâmbătă după evaluarea oficială a ofertelor, scrie Bloomberg.

După evaluarea ofertelor (în total 19) din oraşe precum Stockholm sau Bucureşti, care încearcă să atragă Agenţia Europeană a Medicamentului, şi celor din oraşe precum Dublic, Paris sau Frankfurt, care vor să găzduiască Autoritatea Bancară Europeană (în total 8), Comisia Europeană nu a întocmit un clasament, lăsând posibilitatea de negociere între cei 27 de parteneri ai UE din Regatul Unit. Statelor europene urmează să analizeze ofertele în octombrie, iar o decizie finală este aşteptată în luna noiembrie.

Criteriile care au stat la baza acestei evaluări includ accesibilitatea locaţiei, disponibilitatea spaţiului adecvat, a şcolilor şi asistenţei medicală pentru familiile personalului şi o asigurare a pregătirii operaţionale în momentul în care Marea Britanie va ieşi din UE în martie 2019.

"Evaluarea se bazează în întregime pe informaţiile transmise de statele membre", a afirmat Comisia de la Bruxelles într-o declaraţie publicată pe site-ul său. "Agenţiile au fost, de asemenea, consultate în acest proces."

Agenţia Europeană a Medicamentului, care evaluează cererile de medicamente noi şi supraveghează siguranţa medicamentelor, are aproximativ 900 de angajaţi şi atrage anual 36.000 de vizitatori la Londra din partea guvernului, oamenilor de ştiinţă şi a reprezentanţilor industriei. Autoritatea Bancară Europeană încearcă să alinieze normele bancare în UE şi are mai puţin de 200 de angajaţi.

În ceea ce priveşte oferta României, Comisia a declarat că indică disponibilitatea zborurilor directe între Aeroportul internaţional Bucureşti şi 23 de capitale UE, cu legături aeriene având durate cuprinse între trei şi patru ore, o frecvenţă între două şi 14 curse aeriene pe zi şi transport public cu o durată mai mică de 16 minute de la aeroport la sediul propus, fără a fi furnizate informaţii despre frecvenţa acestor legături de transport public. În ceea ce priveşte spaţiul hotelier, oferta de la Bucureşti menţionează 10.000 de camere de hotel existente, de la hoteluri exclusiviste până la hoteluri de mijloc.

Unul dintre criteriile fixate pentru evaluare este "răspândirea geografică", care se referă la echilibrul politic dintre părţile nordice, sudice, estice şi vestice ale Europei atunci când vine vorba de poziţionarea agenţiilor UE.

În acest sens, este dificil ca cele două agenţi UE să fie atribuite tot unor oraşe precum Helsinki, care găzduişte deja Agenţia Europeană pentru Produse Chimice, Copenhaga, unde se află sediul Agenţiei Europene de Mediu, sau Stockholm, care găzduieşte Centrul European de Prevenire şi Control al Bolilor, indiferent de cât de potrivite ar putea fi din punct de vedere tehnic.

Spre deosebire de aceasta, Bucureştiul, în care nu există nicio agenţie a UE şi este capitala unui stat membru de dimensiuni medii care a aderat la bloc relativ recent, poate avea un avantaj politic puternic în demersul de a găzdui Agenţia Europeană a Medicamentului

Pe lângă Dublin, Paris şi Frankfurt, ofertanţii pentru Agenţia Bancară Europeană sunt Bruxelles, Praga, Luxemburg, Viena şi Varşovia.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO