Business Internaţional

Lupte în preajma Kievului, Ucraina spune că evacuările sunt din nou ameninţate

Lupte în preajma Kievului, Ucraina spune că evacuările...

Autor: Dorin Oancea

12.03.2022, 16:18 50

Conflictul a făcut ravagii sâmbătă în apropiere de Kiev, iar oficialii ucraineni au declarat că bombardamentele intense şi ameninţările cu atacuri aeriene ruseşti pun în pericol încercările de evacuare a civililor disperaţi din oraşele încercuite, relatează Reuters.

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a declarat că Rusia a trimis noi trupe după ce forţele ucrainene au scos din luptă 31 dintre grupurile sale tactice de batalioane, în ceea ce el a numit cele mai mari pierderi ale armatei ruse din ultimele decenii. El nu a oferit detalii şi nu a fost posibilă verificarea declaraţiilor, precizează agenţia.

Zelenski a mai spus că a vorbit cu cancelarul german Olaf Scholz şi cu preşedintele francez Emmanuel Macron despre presiunile asupra Rusiei pentru a-l elibera pe primarul oraşului Melitopol, despre care Ucraina spune că a fost răpit vineri de forţele ruseşti.

Peste 2.000 de locuitori ai oraşului din sudul ţării, care se află acum sub control rusesc, au protestat în faţa clădirii administraţiei oraşului pentru a cere eliberarea primarului, Ivan Fedorov, a declarat Kyrylo Timoşenko, şeful adjunct al biroului preşedintelui.

O convorbire între Scholz, Macron şi preşedintele rus Vladimir Putin era în curs de desfăşurare, a declarat preşedinţia franceză. Rusia nu a comentat soarta lui Fedorov, despre care oficialii ucraineni au declarat că a fost răpit de forţele ruseşti pe baza unor acuzaţii false de terorism.

Zelenski a declarat că ţara sa nu se poate opri din lupte, dar că menţine o încetare a focului în jurul unui coridor umanitar convenit pentru ieşirea din portul Mariupol din sud, care se află sub un asediu de aproape două săptămâni, şi a cerut Rusiei să facă acelaşi lucru.

Moscova a acuzat anterior Kievul pentru evacuările eşuate.

Putin a lansat invazia pe 24 februarie, într-o operaţiune care a fost condamnată în întreaga lume şi care a atras sancţiuni occidentale dure împotriva Rusiei.

Bombardamentele au blocat mii de oameni în oraşele asediate şi au făcut ca 2,5 milioane de ucraineni să fugă în ţările vecine.

Oficialii ucraineni plănuiau să folosească sâmbătă coridoarele umanitare de la Mariupol, precum şi oraşele şi satele din regiunile Kiev, Sumy şi alte câteva zone.

Dar guvernatorul regiunii Kiev a declarat că luptele şi ameninţările cu atacuri aeriene ruseşti au continuat în timpul încercărilor de evacuare, iar guvernatorul regiunii Doneţk a declarat că bombardamentele constante complică aducerea ajutoarelor în Mariupol.

Biroul umanitar al ONU a declarat că condiţiile din Mariupol erau sumbre. "Există rapoarte despre jafuri şi confruntări violente între civili pentru puţinele provizii de bază rămase în oraş", a declarat Biroul pentru coordonarea afacerilor umanitare.

"Medicamentele pentru bolile care pun în pericol viaţa se epuizează rapid, spitalele funcţionează doar parţial, iar alimentele şi apa sunt puţine."

Un consilier al preşedinţiei ucrainene a declarat anterior că 79 de autobuze şi două camioane cu oameni au plecat sâmbătă spre Sumy. Autobuze şi camioane au plecat, de asemenea, din Zaporizhzhia spre Mariupol, se arată într-un videoclip publicat de adjunctul şefului administraţiei prezidenţiale ucrainene pe reţelele de socializare.

Cel puţin 1.582 de civili din Mariupol au fost ucişi ca urmare a bombardamentelor ruseşti şi a blocadei de 12 zile, a declarat vineri consiliul municipal într-o declaraţie online.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO