Business Internaţional

„Mă simt bine. Nu vă temeţi de COVID”: Reîntoarcerea lui Donald Trump la Casa Albă este presărată cu controverse

„Mă simt bine. Nu vă temeţi de COVID”:...

Autor: Eduard Ivanovici

06.10.2020, 14:45 452

Donald Trump s-a reîntors în mod dramatic la Casa Albă după ce a părăsit spitalul militar în care a fost tratat pentru COVID-19. Preşedintele a stârnit imediat un val de controverse după ce a declarat că, în ciuda bolii, ţara nu ar trebui să se teamă de virusul care a omorât peste 210.000 de americani şi a intrat în Casa Albă fără o mască de protecţie, transmite Associated Press.

Mesajul lui Trump i-a alarmat pe experţii în boli infecţioase şi sugerează că boala preşedintelui nu i-a schimbat atitudinea în faţa virusului, contractat de prima doamnă şi alţi oficiali ai Casei Albe.

Doctorul preşedintelui american, Sean Conley, a declarat luni că Trump este în continuare contagios şi va scăpa de orice fel de pericol în aproximativ o săptămână. Trump îşi va continua recuperarea la Casa Albă, unde s-au descoperit în ultimele zile tot mai multe cazuri cu coronavirus.

„Nu vă temeţi de virus. Îl veţi învinge. Avem cel mai bun echipament medical, avem cele mai bune medicamente”, a declarat Trump, respirând mai greu decât de obicei.

Mesajul nonşalant al liderului de la Casa Albă vine după ce administraţia pe care o conduce i-a încurajat în mod constant pe americani să aibă grijă şi să ia măsuri pentru a evita răspândirea virusului pe măsură ce cazurile continuă să crească de-a lungul ţării. Pentru mai bine de opt luni, eforturile lui Trump de a minimiza virusul în speranţa de a susţine economia înainte de alegerile prezidenţiale au stârnit critici din ambele tabere ale spaţiului politic american.

Numărul americanilor morţi din cauza virusului SARS-CoV-2 – 215.039, potrivit Worldometers – a depăşit de luni bune numărul de decese cauzate de războaiele din Vietnam, Afghanistan şi Irak la un loc.

„Trebuie să fim realişti. COVID-19 reprezintă o ameninţare completă asupra populaţiei americane”, spune David Nace, doctor în cadrul Centrului Medical al Universităţii din Pittsburgh.

„Este un mesaj inconştient. Am ajuns în punctul în care declar că [afirmaţiile lui Trump] ar putea accelera răspândirea virusului”, a adăugat Sadiua Khan, doctor al Şcolii de Medicină din cadrul Universităţii Fenberg.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO