Business Internaţional

Macedonia dizolvă Parlamentul şi organizează alegeri anticipate pe 5 iunie

Macedonia dizolvă Parlamentul şi organizează alegeri...

Autor: Roxana Maciuca

15.04.2016, 13:48 78

"Astăzi, am semnat decizia de a solicita alegeri care ar urma să se organizeze pe 5 iunie 2016", a declarat parlamentarul macedonean Trajko Veljanovski.

"Cred că toţi cei implicaţi în procesul electoral vor contribui la desfăşurarea alegerilor într-o manieră calmă şi democratică şi că ne vom exercita cu toţii dreptul de a vota pe 5 iunie", a continuat Veljanovski.

Opoziţia a anunţat deja că va boicota alegerile, care au scopul de a încheia o criză politică declanşată de dezvăluiri făcute anul trecut privind intercepările a mai mulţi politicieni.

Criza s-a acutizat în cursul acestei săptămâni când preşedintele macedonean Gjorge Ivanov a graţiat 56 de oficiali care erau implicaţi în scandalul interceptărilor.

Partidul aflat la conducerea Macedoniei a declarat vineri într-un comunicat că va sugera celorlate trei mari partide din ţară propunerea de a-i trimite o scrisoare preşedintelui pentru a-i solicita să-şi schimbe decizia în acest caz.

Graţierea celor 56 de oficiali macedoneni a cauzat îngrijorări din partea UE şi a Statelor Unite, generând proteste violente în ţară pentru trei nopţi consecutive.

Johannes Hahn, comisarul UE responsabil de relaţiile cu ţările care îşi depun candidatura pentru a deveni state membre, precum Macedonia, a avertizat asupra faptului că alegerile ar putea să nu aibă nicio credibilitate în acest context.

Cinci poliţişti au fost răniţi joi noapte în confruntările cu protestatarii din Skopje, după ce au fost loviţi cu pietre, a precizat un oficial macedonean.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO