Business Internaţional

​Măcel pe bursa de la Atena: Principalul indice scade cu 7,6%, băncile sunt cele mai lovite

 ​Măcel pe bursa de la Atena: Principalul indice scade cu 7,6%, băncile sunt cele mai lovite

Autor: Andrei Chirileasa

07.05.2012, 11:39 2038

Indicele bursei de la Atena a scăzut cu 7,6% în deschiderea şedinţei de tranzacţionare de luni, ca urmare a rezultatului alegerilor parlamentare de duminică. Cele mai lovite sunt acţiunile băncilor greceşti.

Titlurile Alpha Bank şi Piraeus Bank au pierdut 18%, acţiunile National Bank of Greece au scăzut cu 16%, iar titlurile EFG Eurobank, acţionarul majoritar al Bancport, au scăzut cu 15,5%.

Grecii, furioşi după ani de austeritate, au ignorat riscul ieşirii ţării din zona euro şi au pedepsit în alegerile de duminică principalele două partide, susţinătoare ale măsurilor de austeritate, care nu au obţinut suficiente locuri în parlament pentru a forma executivul, transmite Reuters.

După numărarea a 99% din voturi, Noua Democraţie (dreapta) şi socialiştii PASOK (stânga), partidele care au dominat scena politică din Grecia mai multe decenii şi singurele formaţiuni importante care susţin politica proausteritate, au obţinut împreună mai puţin de 32% din voturi şi numai 149 din cele 300 de locuri în Parlament.

În schimb, marele câştigător a fost partidul de stânga radicală Syriza, care propune formarea unui Guvern care să renunţe la acordul cu FMI, decizie care ar conduce la ieşirea Greciei din zona euro şi la instabilitate pe plan european.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO