Business Internaţional

Macron bate cu pumnul în masă: Europa ar fi „înşelată” dacă PE nu îşi mai desfăşoară activitatea o dată pe lună în Strasbourg

Macron bate cu pumnul în masă: Europa ar fi...

Autor: Gabriel Negreanu

30.09.2020, 07:41 78

Europa ar fi „înşelată” dacă Parlamentul European încetează să îşi mai desfăşoare, o dată pe lună, activitatea în oraşul francez Strasbourg şi se întruneşte doar la Bruxelles, a declarat  preşedintele francez Emmanuel Macron.

Macron s-a plâns într-o scrisoare către preşedintele Parlamentului European săptămâna trecută de decizia de a organiza sesiuni doar la Bruxelles, ca urmare a pandemiei de coronavirus, relatează Reuters.

„Dacă acceptăm că Parlamentul European se adună doar la Bruxelles, suntem înşelaţi, pentru că peste 10 ani totul va avea loc la Bruxelles şi oamenii vor vorbi doar între ei la Bruxelles”, a spus preşedintele francez.

În perioadele normale, parlamentarii se întrunesc la Strasbourg pentru o săptămână în fiecare lună şi în oraşul belgian Bruxelles pentru restulul timpului. Mutarea lunară costă blocul 114 milioane de euro pe an, spun auditorii UE.

Criticii au solicitat de multă vreme eliminarea acordului, dar acesta a rămas în vigoare, deoarece Franţa şi-ar folosi dreptul de veto în cazul unei încercări de a aduce modificări la tratatul UE.

Franţa spune că Strasbourgul, care se află la graniţa cu Germania, este un simbol al reconcilierii europene postbelice şi că instituţiile europene nu ar trebui centralizate într-un singur oraş.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO