• Leu / EUR4.9030
  • Leu / GBP5.5798
  • Leu / USD4.4936
Business Internaţional

Macron i-a cerut lui Putin să oprească războiul, dar şi să permită exporturile de cereale din Ucraina

Macron i-a cerut lui Putin să oprească războiul, dar şi să permită exporturile de cereale din Ucraina

Autor: Mihai Draghici, Mediafax

03.05.2022, 19:30 176

Preşedintele Franţei, Emmanuel Macron, i-a cerut omologului său rus, Vladimir Putin, să oprească "agresiunea devastatoare" asupra Ucrainei şi să permită exporturile de cereale din Ucraina, în contextul efectelor negative asupra securităţii alimentare mondiale.

"Preşedintele Republicii a discutat marţi prin telefon cu preşedintele Federaţiei Ruse, Vladimir Putin. Conversaţia intervine după discuţia telefonică pe care preşedintele Republicii a avut-o pe 30 aprilie cu Volodimir Zelenski, preşedintele Ucrainei. Preşedintele Republicii a evidenţiat din nou gravitatea extremă a consecinţelor războiului de agresiune purtat de Rusia contra Ucrainei. A exprimat profunda preocupare referitoare la Mariupol şi la situaţia din Donbas şi a cerut Rusiei să permită continuarea evacuărilor iniţiate acum câteva zile din uzina Azovstal, în coordonare cu actorii umanitari şi prin a le permite persoanelor evacuate opţiunea destinaţiei, în conformitate cu dreptul internaţional umanitar", anunţă Preşedinţia Franţei, potrivit unui comunicat postat marţi seară pe site-ul propriu şi vizualizat de MEDIAFAX.

Emmanuel Macron "a exprimat disponibilitatea de a colabora cu organizaţiile internaţionale competente pentru a contribui la ridicarea blocadei ruse asupra exporturilor de produse alimentare ucrainene pe Marea Neagră, în contextul consecinţelor asupra securităţii alimentare mondiale", precizează Palatul Élysée.

"Preşedinttele Republicii a cerut Rusiei să fie la înălţimea responsabilităţilor de membru permanent al Consiliului de Securitate ONU şi să pună capăt acestei agresiuni devastatoare. A menţionat disponibilitatea de a facilita condiţiile pentru o soluţie negociată în sensul permiterii păcii şi respectării în totalitate a suveranităţii şi integrităţii teritoriale ale Ucrainei. Preşedintele Republicii a reiterat, în final, solicitarea unui armistiţiu", subliniază Preşedinţia Franţei.

AFACERI DE LA ZERO
Principalele valute BNR - astăzi, 13:15
EUR
USD
GBP
CHF
Azi: 4.9030
Diferență: 0,2208
Ieri: 4.8922
Azi: 4.4936
Diferență: 0,0178
Ieri: 4.4928
Azi: 5.5798
Diferență: 0,3345
Ieri: 5.5612
Azi: 4.8925
Diferență: 0,2705
Ieri: 4.8793