Business Internaţional

Macron îl primeşte la Paris pe preşedintele Emiratelor Arabe Unite. Energia va fi tema principală a discuţiilor

Macron îl primeşte la Paris pe preşedintele Emiratelor...

Autor: Laura Buciu

18.07.2022, 12:27 54

Preşedintele Emiratelor Arabe Unite, şeicul Mohamed bin Zayed Al-Nahyan, se întâlneşte luni la Paris cu omologul său francez Emmanuel Macron. Timp de două zile vor avea loc discuţii pentru acorduri privind combustibilii şi transporturile, potrivit France24.

Preşedintele Emiratelor Arabe Unite, şeicul Mohamed bin Zayed Al-Nahyan, va avea discuţii la Paris cu preşedintele Franţei, Emmanuel Macron. Vizita organizată pe două zile va avea discuţii axate pe acorduri privind combustibilii şi transporturile, în contextul în care Franţa încearcă să îşi diversifice sursele de energie în urma invaziei Rusiei în Ucraina.

Liderul Emiratelor Arabe Unite se află în prima sa vizită de stat în străinătate de când a preluat conducerea de la fratele său vitreg, în luna mai, şi prima efectuată de un lider din Emiratele Arabe Unite din 1991.

Macron a creat o relaţie bună cu Mohamed bin Zayed Al-Nahyan - cunoscut şi după iniţialele sale, MBZ - cu investiţii care circulă între cele două ţări, cel mai recent Franţa încheind cea mai mare vânzare în străinătate a avionului de război Rafale.

Cele două ţări vor conveni, de asemenea, asupra unui parteneriat energetic global şi strategic pentru a identifica proiecte comune în sectoare precum hidrogenul, energia regenerabilă şi nucleară în ţările lor, dar şi n alte părţi, potrivit unui oficial francez citat de France24.

De asemenea, va fi lansat un nou consiliu de afaceri franco-emiratez, condus de Patrick Pouyanne, şeful TotalEnergies, a adăugat acesta.

Consilierul diplomatic al MBZ, Anwar Gargash, a declarat, înainte de vizita de la Paris a şeicului, că Abu Dhabi doreşte să îşi aprofundeze legăturile economice şi culturale cu Parisul, concentrându-se pe tehnologie şi pe energiile viitorului, dar că petrolul rămâne vital, având în vedere perspectivele geostrategice actuale.

„În mod tradiţional, petrolul nostru a fost vândut în Orientul Îndepărtat. Cred că, în prezent, există un interes mai mare pentru petrolul nostru în Europa... aşa că, în afară de asta, interesul nostru faţă de Franţa se referă la energia durabilă şi la energia viitorului”, a declarat el.

Vizita preşedintelui Emiratelor Arabe Unite are loc la câteva zile după primul turneu în Orientul Mijlociu al lui Joe Biden în calitate de preşedinte, care a inclus o vizită în Arabia Saudită, într-un moment în care puterile occidentale rămân disperate ca atât Riadul, cât şi Emiratele Arabe Unite să crească producţia de petrol pentru a domoli preţurile ridicate ale energiei, generate de invazia Rusiei în Ucraina.

Relaţiile dintre Franţa şi EAU au crescut considerabil în ultimii ani. EAU găzduieşte singura filială străină a muzeului Louvre, iar în decembrie a semnat un contract record de 14 miliarde de euro pentru 80 de avioane de război Rafale.

Emiratele Arabe Unite găzduiesc cea mai mare comunitate de expatriaţi francezi şi francofoni din regiunea Golfului.

Vizita în Franţa „are, desigur, o dimensiune foarte simbolică şi ilustrează ... bunele relaţii personale dintre Macron şi MBZ”, a declarat Anne Gadel, membră a Observatorului pentru Africa de Nord şi Orientul Mijlociu de la Fundaţia Jean Jaures din Paris.

„Această călătorie va fi marcată de problemele energetice într-un context în care ţările europene sunt îngrijorate de creşterea inflaţiei determinată de preţurile ridicate ale energiei”, a adăugat ea.

Atât puterile europene, cât şi SUA au încercat să facă presiuni asupra ţărilor din Golf pentru a creşte producţia de petrol.

Optând pentru Franţa - mai degrabă decât pentru SUA - ca primă destinaţie externă în calitate de preşedinte, şeicul Mohamed din EAU ar putea trimite „un semnal ... către SUA ... în sensul că nu ne grăbim să răspundem cu orice preţ la cererile SUA”, a declarat Gadel.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO