Business Internaţional

Macron pune la bătaie 8 miliarde de euro pentru a salva industria auto. Renault şi PSA promit la schimb că vor produce mai mult în Franţa

Macron pune la bătaie 8 miliarde de euro pentru a salva industria auto. Renault şi PSA promit la schimb că vor produce mai mult în Franţa

Autor: Dorin Oancea

27.05.2020, 07:26 175

Guvernul francez a anunţat un plan de salvare de 8 miliarde de euro pentru industria auto, puternic afectată de pandemie, anunţă BBC.

Propunerea preşedintelui Emmanuel Macron include 1 miliard de euro menit să asigure subvenţii de până la 7.000 euro la cumpărarea vehiculelor electrice de către cetăţeni.

De asemenea, banii vor merge către investiţii care trebuie să facă din Franţa un centru de producţie de vehicule electrice.

Industria auto este pusă în situaţia să renunţe la mii de locuri de muncă.

În schimbul ajutorului, cei doi principali producători francezi, Renault şi PSA, au promis că îşi vor concentra producţia în Franţa.

"Avem nevoie de un obiectiv motivaţional - să devenim cel mai mare producător european de vehicule curate, aducând producţia la peste un milion de maşini electrice şi hibride pe an în următorii cinci ani", a declarat preşedintele Macron jurnaliştilor, în cadrul unei conferinţe de presă la fabrica de maşini Valeo din Etaples.

El a adăugat că niciun model de maşină produs în prezent în Franţa nu trebuie fabricat în alte ţări.

Pentru a ajuta la vânzarea celor 400.000 de vehicule aflate la dealrii auto din cauza restricţiilor impuse de coronavirus, preşedintele Macron a declarat că guvernul va acorda oamenilor posibilitatea să aleagă vehicule mai puţin poluante, cu ajutorul unui bonus de 3.000 de euro, ca parte a unei scheme care se adresează către 75% din gospodăriile franceze.

„Cetăţenii noştri trebuie să cumpere mai multe vehicule, în special curate. Nu în doi, cinci sau 10 ani, ci acum”, a subliniat Macron.

Comedymall VOT IN PANDEMIE
AFACERI DE LA ZERO