Business Internaţional

Madoff isi coordona afacerile printr-o firma fantoma

15.12.2008, 17:53 24

Anchetatorii federali care au facut cercetari cu privire la presupusa schema Ponzi in valoare de 50 de miliarde de dolari constituita de Bernard Madoff au descoperit dovezi ca acesta dispunea de o divizie de administrare de fonduri neinregistrata pe langa diviziile de brokeraj si consultanta in investitii ale firmei sale, au declarat doua persoane familiare cu ancheta, citate de Bloomberg.

Este posibil ca clientii diviziei neinregistrate sa fi inclus fonduri de hedging, au spus cele doua surse care au refuzat sa fie identificate sau sa specifice numele fondurilor pentru ca ancheta nu este publica. Anchetatorii SEC, organismul de reglementare a pietei de capital din SUA, cauta dovezi ale participitarii si altor entitati in cadrul presupusei fraude si incearca sa determine de ce numele sotiei lui Madoff a aparut pe documente avand legatura cu tranzactiile analizate. La adresa sotiei sale, Ruth Madoff, nu s-au lansat nici un fel de acuzatii.
In presupusa schema au fost prinse peste 25 de companii din intreaga lume, printre care si unele dintre cele mai mari firme de servicii financiare ca BNP Paribas si Nomura Holdings.
Anchetatorii incearca sa determine directia banilor clientilor. Madoff, in varsta de 70 de ani, le-a spus fiilor sai saptamana trecuta ca mai are 300 de milioane de dolari. SEC incearca sa dea de urma unor sume suplimentare ce ar putea fi recuperate pentru victime. Intr-un raport depus in ianuarie, firma lui Madoff declara ca are sub administrare active de 17 miliarde de dolari.
Nu au putut fi inca descoperite detalii privitoare la divizia pe care SEC o cerceteaza. Madoff tinea rapoartele financiare ale firmei sale sub cheie si utiliza un limbaj criptic privitor la activitatile de consultanta in investitii ale firmei sale atunci cand discuta pe marginea acestora cu alti angajati, conform SEC.
Intreaga divizie de consultanta a firmei reprezenta un mister pentru majoritatea membrilor staffului, au declarat doi angajati care au refuzat sa fie identificati. Birourile lui Madoff de pe Third Avenues din centrul Manhattanului cuprindeau mai multe etaje, divizia de consultanta situandu-se la etajul 17. Etajul respectiv nu avea nici o legarura cu celelalte etaje si nu exista practic nici un fel de interactiune cu acesta, conform angajatilor. Fiii lui Madoff au declarat angajatilor ca tatal lor nu le oferise nici un fel de informatie cu privire la divizia de consultanta.
In documente oficiale, procurorii americani si oficialii SEC arata ca Madoff a marturisit faptul ca divizia de consultanta, care oferea servicii unor persoane bogate si investitori institutionali, dar si unor fonduri de hedging, nu reprezenta decat "o mare minciuna". Divizia este insolvabila de ani intregi, conform SEC.
Madoff a facut aceste marturisiri fiilor sai, Mark si Andrew, care l-au dat pe mana autoritatilor americane, conform lui Martin Flumenbaum, avocat in cadrul Paul, Weiss, Rifkind, Wharton & Garrison din New York, reprezentandu-i pe frati.
 

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO