Business Internaţional

MAE a ctivat Celula de Criză. Opt elevi şi două familii de români sunt în Sri Lanka

MAE a ctivat Celula de Criză. Opt elevi şi două...

Autor: Alexandru Costea

21.04.2019, 20:07 92

”Având în vedere numărul semnificativ de victime raportat de mass-media locală, din dispoziţia ministrului afacerilor externe, în dimineaţa zilei de 21.04.2019 a fost activată Celula de Criză a MAE. Conform datelor preliminare obţinute de la Ambasada României la Colombo, în cursul zilei curente, în capitala srilankeză, au avut loc opt atentate teroriste cu bombă, la trei biserici catolice, trei hoteluri frecventate de cetăţeni străini şi două locuri publice (dintre care unul la Grădina Zoologică). Imediat după semnalarea incidentelor, reprezentanţii misiunii diplomatice române au întreprins, în regim de urgenţă, demersuri pe lângă autorităţile locale, în vederea obţinerii unor informaţii cu privire la existenţa unor cetăţeni români printre persoanele afectate”, se arată într-un comunicat de presă remis MEDIAFAX.

Potrivit sursei citate, în cadrul reuniunii şefilor de misiune ai statelor membre ale Uniunii Europene la Colombo, convocată în după-amiaza acestei zile, s-a decis activarea unui număr unic de contact (0094774783482). Reprezentanţii statelor membre au solicitat Ministerului de Interne din Sri Lanka furnizarea de date oficiale cu privire la numărul victimelor cetăţeni străini.

”În atenţia Celulei de Criză a MAE se află situaţia unui grup de elevi de la un liceu din Iaşi, aflat într-un schimb de experienţă la o unitate similară de învăţământ din Sri Lanka, proiectul fiind în cel de-al treilea an de desfăşurare. Grupul de elevi se află în afara oricărui pericol şi menţine legătura cu Ambasada României la Colombo. Grupul de elevi urmează să părăsească teritoriul Sri Lanka în cursul zilei de 26.04.2019. Totodată, membrii Celulei de Criză au acordat asistenţă consulară membrilor a două familii de cetăţeni români aflate în vacanţă”, se mai menţionează în comunicatul MAE.

MAE precizează că până în prezent, autorităţile locale nu au notificat ambasada cu privire la existenţa unor cetăţeni români printre victime.

”Ministerul Afacerilor Externe reaminteşte că cetăţenii români afectaţi pot solicita asistenţă consulară la numărul de telefon al Ambasadei României la Colombo: 0094 11 2676520 apelurile fiind redirecţionate către Centrul de Contact şi Suport al Cetăţenilor Români din Străinătate (CCSCRS) şi preluate de către operatorii Call Center în regim de permanenţă sau la numărul de urgenţă al misiunii diplomatice: 0094 777 88 2539. Ambasada României la Colombo menţine situaţia în atenţie, fiind în contact cu cetăţenii români aflaţi pe spaţiu şi cu autorităţile locale, pentru acordarea de asistenţă consulară. Celula de Criză a M.A.E. îşi continuă activitatea şi se vor transmite noi date pe masură ce vor fi obţinute şi transmise de către Ambasada României la Colombo – Sri Lanka”, se precizează îân finalul comunicatului.

Un purtător de cuvânt al poliţiei din Sri Lanka a declarat că 207 persoane au fost ucise şi peste 400 au fost rănite în atacurile de duminică, relatează BBC.

Atentatele, comise de Paştele catolic, au vizat cel puţin cinci hoteluri şi trei biserici din oraşele Colombo, Negombo şi Batticaloa.

Bilanţul preliminar al seriei de atentate este de 207 de morţi şi aproximativ 500 de răniţi. Printre persoanele ucise figurează cel puţin 35 de străini.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO