Business Internaţional

MAE: Cehia include România pe lista roşie, prezintă risc înalt de infectare cu coronavirus

MAE: Cehia include România pe lista roşie, prezintă risc înalt de infectare cu coronavirus

Autor: Vasile Magradean

02.08.2020, 12:57 215

Cehia a revizuit condiţiile de intrare în ţară în funcţie de statele de provenienţă şi include România pe lista roşie, care înseamnă risc înalt de infectare cu coronavirus.

MAE anunţă că noua prevedere intră în vigoare începând cu data de 3 august 2020, ora 00:00.

Astfel, conform informaţiilor comunicate de autorităţile cehe, persoanele care călătoresc din România în Republica Cehia pot intra pe teritoriul ceh fără a justifica scopul călătoriei, spre deosebire de persoanele din statele terţe, aflate pe lista roşie.

Imediat după intrare, însă, trebuie să îşi notifice sosirea, telefonic sau prin alt mijloc de comunicare, Direcţiei de Sănătate Publică pe raza căreia se află locul de reşedinţă declarat (hotel, locuinţă) şi să se supună, pe cheltuială proprie, testării pentru COVID-19, în situaţia în care autoritatea de sănătate publică nu a dispus alte măsuri de carantină.

De asemenea, toate persoanele care au locuit mai mult de 12 ore, în ultimele 14 zile, pe teritoriul României trebuie să îşi notifice prezenţa autorităţilor sanitare, imediat după intrarea pe teritoriul Republicii Cehia, şi să prezinte ulterior Direcţiei de Sănătate Publică pe raza căreia se află locul de reşedinţă declarat un test molecular privind infecţia cu COVID-19.

Măsurile menţionate nu se aplică personalului din domeniul transportului internaţional, dacă motivul de intrare este justificat prin documente corespunzătoare, cetăţenilor statelor membre UE şi străinilor posesori ai unui permis de şedere de lungă durată sau permanent într-un stat membru UE care tranzitează Republica Cehă în termen de 12 ore.

Cetăţenii români care tranzitează Republica Cehia pe cale aeriană nu trebuie să respecte măsuri speciale, cu condiţia să nu părăsească zona de tranzit din aeroport.

Cei care tranzitează ţara pe cale rutieră nu sunt supuşi niciunei condiţionări sau obligaţii, dacă durata tranzitului nu depăşeşte 12 ore.

AFACERI DE LA ZERO