Business Internaţional

MAE: România monitorizează evoluţiile, după ce Iranul a recunoscut doborârea avionului ucrainean

MAE: România monitorizează evoluţiile, după ce Iranul...

Autor: Departamentul Politic

12.01.2020, 17:36 52

Ministerul Afacerilor Externe (MAE) anunţă că România „monitorizează îndeaproape evoluţiile”, după ce Iranul a recunoscut că a doborât avionul ucrainean. Reprezentanţii instituţiei au mai spus că se vor asigura că este respectată Convenţia de la Viena privind libertatea de adunare în spaţiul public.

„România monitorizează îndeaproape evoluţiile, după ce Iranul a recunoscut că a doborât avionul ucrainean PS 752, ceea ce include asigurarea respectării Convenţiei de la Viena cu privire la relaţiile diplomatice şi libertatea de adunare în spaţiul public”, arată MAE, într-un mesaj duminică pe Twitter.

Zeci de protestatari s-au strâns duminică în Iran pentru a doua zi consecutiv. Oamenii scandează lozinci împotriva autorităţilor, după ce armata iraniană a recunoscut că a doborât un avion de pasageri din greşeală, după ce iniţial au negat că ar fi de vină, potrivit Reuters.

Demonstraţii anti-regim s-au adunat, de asemenea, în alte oraşe din Iran.

Protestatarii s-au adunat în mai multe zone din Teheran. Ei scandează „Moarte mincinoşilor” şi cer demisia liderului suprem, ayatollahul Ali Khamenei.

De asemenea, sâmbătă, ambasadorul britanic, Robert Macaire, a fost reţinut pentru mai mult de o oră înainte de a fi eliberat. Duminică, diplomatul a declarat că nu a luat parte la demonstraţii, ci doar venise să aducă un omagiu victimelor tragicului eveniment.

Regimul de la Teheran a recunoscut sâmbătă că o unitate antiaeriană a Gardienilor Revoluţiei a doborât din greşeală avionul companiei Ukrainian Airlines, incident soldat cu moartea celor 176 de persoane aflate la bord. Avionul a fost doborât în contextul în care Iranul se temea de represalii după ce atacase baze militare din Irak ca ripostă la asasinarea de către SUA a comandantului militar iranian Qassem Soleimani.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO