Business Internaţional

Mafia italiană foloseşte vechea liră ca pe propria monedă paralelă

Mafia italiană foloseşte vechea liră ca pe propria...

Autor: Catalina Apostoiu

18.06.2019, 00:03 3457

Poate că deocamdată minititlurile de trezorerie propuse ca monedă alternativă de guvernanţii italieni sunt departe, dar se pare că ţara are deja o altă monedă în circulaţie, vechea liră, scrie Bloomberg.

Un ofiţer de poliţie a dezvăluit recent că organizaţiile criminale locale folosesc în continuare vechea liră italiană pentru tranzacţii ilicite. Nu este clar cum sunt fostele ban­c­note schimbate ulterior în euro, dacă sunt schimbate. Lira a în­cetat să mai fie mijloc legal de plată la sfârşitul lunii fe­bruarie 2002.

„Descoperim în continuare volume însemnate de lire vechi“, a declarat Giuseppe Arbore, din cadrul Guardia di Finanza, care cercetează delictele financiare, în cadrul unei audieri în parlament. „Lirele italiene continuă să fie parte a unor tranzacţii ilicite.“

Dezvăluirile lui Arbore au stârnit stupoare în rândul legis­latorilor din cadrul Comitetului pe Finanţe din cadrul se­na­tului italian, unde acesta depunea mărturie pentru un proiect de lege guvernamental menit să simplifice sistemul fiscal. Când i s-a cerut să ofere exemple, acesta a spus că nu poate detalia, invocând anchetele aflate în desfăşurare.

Când o bancnotă este acceptată intern de o organizaţie, chiar dacă este în afara legii ca valoare legală, aceasta poate fi folosită pentru a încheia tranzacţii. „Vorbim în mod evident de organizaţii ilicite“, a declarat Arbore.

Dezvăluirile vin după zile de speculaţii şi critici privitoare la o propunere făcută de membrii partidului vicepremierului Matteo Salvini privind lansarea de minititluri de trezorerie pentru plata creditorilor de stat, propunere care, se tem unii, ar reprezenta un prim pas către o monedă paralelă şi chiar o ieşire a Italiei din zona euro.

Deşi nu este decât o idee şi este departe de a fi pusă în practică, aceasta a fost dur criticată de ministrul italian de finanţe Giovanni Tria şi de preşedintele Băncii Centrale Europene Mario Draghi.

Ambii au argumentat că aceasta ar duce la o creştere a datoriei deja masive a Italiei şi ar fi ilegală dacă ar fi utilizată drept monedă paralelă.

În linie cu legislaţia actuală, lirele nu pot fi convertite, iar banca centrală a Italiei a transferat cu ani în urmă valoarea echivalentă a monedei aflate încă în circulaţie către stat, aproximativ 1,2 miliarde de euro.

Nu este pentru prima dată când apare o legătură între mafia italiană şi fosta monedă. În 2012, raportul unităţii de informaţii financiare a băncii centrale preciza că aceasta a analizat împreună cu biroul de investigaţii anti-mafia rapoarte privitoare la tranzacţii suspecte ce implicau conversii liră-euro. 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO