Business Internaţional

Magazinele mari din Ungaria ar putea fi obligate să stea închise duminica

Foto: Shutterstock

Foto: Shutterstock

Autor: Daniela Stoican

07.11.2014, 00:00 1038

Partidul creştin-democrat (KDNP) din Ungaria a introdus în Parlament o propunere de lege care interzice să funcţioneze duminica tuturor magazinelor cu excepţia celor cu o suprafaţă mai mică de 400 de metri pătraţi şi afacerilor de familie, scrie Portfolio.hu.

Proiectul, dacă va fi acceptat, va fi aplicabil începând cu 15 martie 2015. Ideea este mai veche şi prevedea iniţial ca duminica să fie zi liberă pentru toţi angajaţii, cu excepţia profesiilor în care este necesară continuitatea programului de lucru şi pentru magazinele cu specific turistic.

Micul partid aliat al Fidesz a obţinut susţinerea cabinetului Orban, în pofida faptului că ministrul economiei Mihaly Varga şi-a exprimat luni ferm dezacordul faţă de propunerea legislativă.

„În opinia ministerului, Ungaria nu este încă o ţară suficient de bogată pentru a considera o chestiune de primă importanţă problema dacă un magazin este sau nu deschis duminica, este neînţelept să fie introduse restricţii la acest capitol“, a declarat el.

În Franţa, o ţară mult mai bogată decât Ungaria, magazinele pot cere primăriei să le permită să rămână deschise cinci duminici din an. Dar şi aici guvernul intenţionează să facă regulile mai suple, astfel ca magazinele să poată lucra până la 12 duminici pe an.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO