• Leu / EUR4.9486
  • Leu / GBP5.5502
  • Leu / USD5.1027
Business Internaţional

Maghiarii se mobilizează împotriva reformelor lui Orban

Maghiarii se mobilizează împotriva reformelor lui Orban

Autor: Dorin Oancea

16.07.2022, 20:27 90

Aproximativ 1.000 de maghiari au manifestat sâmbătă împotriva guvernului premierului Viktor Orban, în cea mai recentă dintr-o serie de demonstraţii de mai mică amploare organizate în această săptămână, după apariţia unei legi care a majorat drastic taxele pentru firmele mici, scrie Reuters.

Orban se confruntă cu cea mai grea provocare de când a preluat puterea în 2010, în condiţiile în care inflaţia a atins cel mai ridicat nivel din ultimele două decenii, forintul a atins minime record, iar fondurile Uniunii Europene sunt incerte, pe fondul unei dispute privind standardele democratice.

Blocarea unui pod din Budapesta marţi nu a reuşit să împiedice aprobarea unei moţiuni guvernamentale de creştere a ratei de impozitare pentru sute de mii de firme mici, sfidând criticile unor grupuri de afaceri şi ale partidelor de opoziţie.

Miercuri, guvernul Orban a redus, de asemenea, plafonarea preţurilor la utilităţi pentru gospodăriile cu un consum mai mare.

"Am o cunoştinţă care se încălzeşte doar cu energie electrică. Factura lunară de energie electrică a fost de 30.000 de forinţi (75 de dolari) până acum, ceea ce nu este mult, dar de acum înainte va plăti 153.000", a declarat Miklos Nyiri, un pensionar în vârstă de 70 de ani prezent la miting.

"Este pensionar, aşa că pensia va fi mâncată de factura la energie electrică, iar ei vor fi lăsaţi să pască pe câmp", a spus el, adăugând totuşi că este puţin probabil ca protestul la scară mică să îl forţeze pe Orban să schimbe ceva.

Mitingul de sâmbătă a fost convocat de primarul unui orăşel, Peter Marki-Zay, contracandidatul independent al lui Orban, a cărui alianţă de opoziţie a suferit o înfrângere zdrobitoare în alegerile parlamentare din aprilie.

Numărul mic de participanţi la miting a indicat că, în ciuda nemulţumirilor care se ascund în legătură cu ultimele reforme ale lui Orban pentru a consolida finanţele statului maghiar, sentimentul antiguvernamental încearcă să câştige teren chiar şi în Budapesta, unde opoziţia a avut cea mai mare susţinere în aprilie.

Ildiko Hende, în vârstă de 52 de ani, care lucrează ca femeie de serviciu la o bancă, a deplâns, de asemenea, prezenţa scăzută la miting. "Lucrez de peste 30 de ani, dar ceea ce se întâmplă în această ţară în acest moment este iadul întruchipat", a spus ea.

În pofida faptului că Orban a plafonat preţurile la combustibil şi la unele alimente de bază, inflaţia a urcat la cel mai ridicat nivel din ultimele două decenii, ajungând la 11,7% pe an în iunie, forţând banca centrală să intre în cel mai abrupt ciclu de înăsprire a ratei de la prăbuşirea regimului comunist.

Chiar şi aşa, forintul se apropie de minimele record faţă de euro, alimentând presiunile inflaţioniste.

"Vreau doar să pot trăi o viaţă normală, fără a fi nevoit să strâng bănuţi la sfârşitul fiecărei luni", a declarat Hende. "Preţurile sunt atât de mari încât te fac să înnebuneşti. Acest lucru chiar nu este sustenabil".

AFACERI DE LA ZERO
Principalele valute BNR - astăzi, 13:15
EUR
USD
GBP
CHF
Azi: 4.9486
Diferență: 0,0141
Ieri: 4.9479
Azi: 5.1027
Diferență: -1,4809
Ieri: 5.1794
Azi: 5.5502
Diferență: 0,2384
Ieri: 5.5370
Azi: 5.2060
Diferență: -0,1821
Ieri: 5.2155