Business Internaţional

Mai crede cineva în Brexit? Michel Barnier, negociatorul UE pentru Brexit: Marea Britanie va trebui să suporte consecinţele dacă vor părăsi UE fără acord

Mai crede cineva în Brexit? Michel Barnier, negociatorul...

Autor: Teodora Marinescu

18.07.2019, 11:18 552

Marea Britanie va trebui să "suporte consecinţele" dacă va alege să părăsească Uniunea Europeană fără o înţelegere, a declarat negociatorul UE pentru Brexit, Michel Barnier, într-un interviu acordat BBC.

Michel Barnier a declarat pentru BBC Panorama că acordul negociat de Theresa May, respins de trei ori în Parlamentul britanic, era "singura modalitate de a părăsi UE într-o manieră ordonată".

Acesta a insistat că May şi cabinetul ei de miniştri nu a menţionat niciodată, pe parcursul negocierilor privind Brexit, că ar putea opta pentru ieşirea din UE fără acord.

Theresa May a afirmat public în mai multe instanţe că ieşirea fără o înţelegere este o variantă mai bună decât o înţelegere dezavantajoasă.

Michel Barnier a mai fost întrebat anterior ce s-ar întâmpla dacă Marea Britanie ar renunţa pur şi simplu la statutul de membru UE.

"Marea Britanie va trebui să suporte consecinţele", a răspuns acesta.

"Sunt de părere că Marea Britanie, care este bine informată şi competentă şi care ştie modalitatea în care lucrează UE, ştia de la bun început că nu vom fi niciodată impresionaţi de o astfel de ameninţare", a declarat Barnier, fiind întrebat dacă Londra a ameninţat vreodată că va părăsi Blocul comunitar fără un acord.

Consiliul European a decis amânarea ieşirii Marii Britanii din UE până pe 31 octombrie 2019. Camera Comunelor a respins de trei ori Acordul negociat de Guvernul Theresa May cu Uniunea Europeană. În cazul în care Acordul ar fi aprobat, ieşirea Marii Britanii din Uniunea Europeană ar urma să se producă imediat.

Boris Johnson, candidatul favorit pentru funcţia de prim-ministru al Marii Britanii a anunţat că doreşte să încheie un acord cu Uniunea Europeană, dar este pregătit să părăsească Blocul comunitar la data de 31 octombrie şi fără un acord.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO