Business Internaţional

Mai, luna concedierilor

Mai, luna concedierilor

Autor: CătăIina Apostoiu

27.05.2016, 00:03 1109

Luna mai pare să fie luna disponibilizărilor, sau a anunţurilor privitoare la disponibilizări, companii din diverse sectoare, de la cel al tehnologiei, al petrolului şi gazelor, la cel auto şi bancar anunţând reduceri semnificative de personal. Motivele sunt variate, de la competiţia crescută de pe pieţe, o reechilibrare a forţelor de muncă, la declinul puternic al preţurilor petrolului şi încercarea de adaptare la condiţiile de pe pieţe, dar şi automatizarea.

Microsoft a anunţat că va elimina mai multe locuri de muncă din cadrul diviziei sale de telefoane în condiţiile în care compania încearcă să avanseze pe o piaţă a telefoanelor inteligente extrem de competitivă, potrivit CNN.

Ultima rundă de disponibilizări va fi restrânsă comparativ cu miile de joburi eliminate de companie în ultimii doi ani. Compania a anunţat că ultima rundă de restructurare o va costa 950 milioane de dolari.

În acelaşi sector tech, gigantul IBM se va angaja într-o nouă rundă de disponibilizări care va cuprinde mai multe divizii. Deşi compania refuză să înainteze o cifră exactă a numărului de angajaţi care-şi vor pierde locul de muncă, aceasta a declarat că reducerile de locuri de muncă au drept obiectiv o reechilibrare a forţei de muncă, potrivit IBTimes. co.uk.

La rândul său, producătorul taiwanez de componente electronice Foxxconn a anunţat că va elimina 60.000 de locuri de muncă într-una din fabricile sale în urma automatizării, potrivit BBC. Reducerile fac parte din procesul continuu de înlocuire a oamenilor cu roboţi, a declarat compania.

În sectorul petrolului şi gazelor, Royal Dutch Shell a anunţat că-şi va adânci reducerile de locuri de muncă în 2015 şi 2016 cu aproximativ 20% până la cel puţin 12.500 persoane pe fondul scăderii preţurilor petrolului şi integrării BG Group, scrie CNBC.

Compania anglo-olandeză îşi va reduce personalul diviziei upstream din Marea Britanie şi Irlanda cu 475 de persoane în 2016.

În sectorul auto, compania suedeză Volvo şi-a anunţat intenţia de a elimina mai multe locuri de muncă la fabrica sa din Dublin, un purtător de cuvânt al companiei declarând că este prea devreme pentru a preciza amploarea concedierilor.

“Regretăm că suntem nevoiţi să luăm această măsură, însă operăm într-o piaţă ciclică şi trebuie să ne adaptăm la cererea de pe piaţă”, a declarat purtătorul de cuvânt al companiei.

Pe Wall Street, reducerile de locuri de muncă au devenit noul normal.

Goldman Sachs a fost ultima  instituţie bancară care a anunţat noi disponibilizări în această lună. Iar, potrivit lui Mike Karp, CEO al firmei de recrutare Options Group, în cazul băncilor de investiţii disponibilizările vor deveni un trend, scrie CBNC.

“Bancherii au realizat într-un final că pieţele nu vor mai arăta niciodată la fel ca înainte sau chiar după criză”, a declarat Karp.

Bank of America, Credit Suisse şi Morgan Stanley se numără de asemenea printre băncile care au anunţat disponibilizări mai ample decât de obicei în SUA în acest an.

În acelaşi sector bancar, banca britanică HSBC anunţa la începutul lunii mai că va elimina 840 de locuri de muncă din departamentul de IT ca parte a procesului de restructurare, potrivit Financial Times.

Reducerile marchează prima rundă importantă de disponibilizări dintr-un program de restructurare în cadrul căruia 8.000 de poziţii din cadrul băncii vor fi eliminate până la sfârşitul anului viitor.

Băncile spaniole au lansat la rândul lor un val de disponibilizări şi reduceri ale numărului de filiale, în condiţiile în care profitabilitatea acestora are de suferit pe fondul competiţiei intense, potrivit thelocal.es.

Din Franţa, BNP Paribas a anunţat că intenţionează să-şi reducă personalul diviziei de investment banking din Marea Britanie cu aproximativ 5% în 2016, divizia respectivă resimţind impactul însăpririi reglementărilor şi scăderii veniturilor, potrivit Reuters.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO