• Leu / EUR4.9050
  • Leu / GBP5.8089
  • Leu / USD4.7905
Business Internaţional

Mai mult de jumătate din rezervele băncii centrale a Rusiei vor fi blocate de noile sancţiuni ale UE

Mai mult de jumătate din rezervele băncii centrale a Rusiei vor fi blocate de noile sancţiuni ale UE

Autor: Andreea Tobias

27.02.2022, 21:22 237

Mai mult de jumătate din rezervele băncii centrale a Rusiei vor fi blocate de noile sancţiuni ale UE, afirmă un diplomat de rang înalt.

Mai mult de jumătate din rezervele băncii centrale a Rusiei vor fi blocate ca parte a noilor sancţiuni ale UE împotriva acestei ţări, a anunţat duminică cel mai înalt diplomat al UE, Josep Borrell.

Borrell a declarat mai apoi că va oferi aprobarea politică a celor 27 de state membre ale UE pentru un nou pachet de sancţiuni împotriva Rusiei.

Măsurile împotriva ţării vecine Belarus vor fi, de asemenea, „consolidate", a spus Borrell, în schimbul rolului său în „facilitarea asaltului rusesc împotriva Ucrainei".

Borrell a declarat că UE face acest lucru „pentru că acest război necesită angajamentul nostru pentru a sprijini armata ucraineană".

Uniunea Europeană va impune noi măsuri de sancţionare a Rusiei, inclusiv prin închiderea spaţiului aerian, şi va furniza armament Ucrainei, în contextul războiului lansat de preşedintele rus, Vladimir Putin, a anunţat Ursula von der Leyen, preşedintele Comisiei Europene.

„Uniunea Europeană intensifică încă o dată susţinerea pentru Ucraina şi sancţiunile împotriva agresorului, adică împotriva Rusiei lui Vladimir Putin. Pentru prima dată, Uniunea Europeană va finanţa achiziţionarea şi livrarea de armament şi alte echipamente pentru o ţară care este vizată de un atac. Acesta este un moment crucial", a afirmat Ursula von der Leyen, înaintea unei reuniuni a Consiliului UE la nivel de miniştri de Externe, pentru formalizarea măsurilor de penalizare a Moscovei.

„În acelaşi timp, intensificăm încă o dată sancţiunile împotriva Kremlinului şi a colaboratorului său, regimul Aleksandr Lukaşenko. Închidem spaţiul aerian pentru Rusia, propunem interdicţii pentru toate avioanele deţinute de ruşi sau controlate de Rusia. Aceste avioane nu vor mai putea ateriza, decola sau survola teritoriul Uniunii Europene. Măsurile se vor aplica tuturor avioanelor, fie că sunt deţinute, utilizate sau controlate în vreun alt fel de vreo persoană juridică sau fizică din Rusia. Deci, ca să fiu foarte clară, întregul spaţiu aerian va fi închis pentru orice avion rus, inclusiv pentru avioanele deţinute de oligarhi", a precizat Ursula von der Leyen.

„În al doilea rând, un nou pas fără precedent, vom interzice în Uniunea Europeană aparatul media al Kremlinului, companiile de stat Russia Today şi Sputnik, precum şi filialele acestora", a subliniat Ursula von der Leyen.

AFACERI DE LA ZERO
Principalele valute BNR - ieri, 13:15
EUR
USD
GBP
CHF
Azi: 4.9050
Diferență: -0,3251
Ieri: 4.9210
Azi: 4.7905
Diferență: -0,8794
Ieri: 4.8330
Azi: 5.8089
Diferență: -0,4899
Ieri: 5.8375
Azi: 5.0290
Diferență: -0,2024
Ieri: 5.0392