Business Internaţional

Mai poate creşte economia europeană într-un mediu unde cuvântul de ordine este austeritate?

Mai poate creşte economia europeană într-un mediu unde cuvântul de ordine este austeritate?

Autor: Livadariu Andreea

23.01.2011, 23:49 24

Creşterea economică a devenit un elixir pentru economiile carese luptă să-şi revină de pe urma crizei, iar în Europa aceasta searată timid tocmai în ţările unde este cea mai mare nevoie de ea.

Redresarea economică ivită uşor în Statele Unite şi în ţăriledin nordul Europei lipseşte în ţările zonei euro, care întâmplinăgreutăţi din cauza datoriilor acumulate şi a măsurilor deausteritate, cum este cazul Greciei, al Irlandei şi al Portugaliei,care au impus tăieri masive de cheltuieli şi au majorat taxele,scrie The New York Times.

Aceste măsuri severe vor duce probabil la economii maisănătoase, dar cert este însă că procesul ar putea dura ani întregide acum încolo, sunt de părere economiştii. Dar creşterea economicăredusă creşte presiunea ce planează asupra monedei unice europene,ceea ce afectează şi ţări competitive precum Germania, de a căreibunăstare depind şi economiile neperformante ale Uniunii Euro­pene.

Declinul iminent al Europei?

Ţărilecare au adoptat moneda unică euro vor avea în 2011 o creştereeconomică medie de 1,5%, până în 2015 aşteptându-se un avans anualmediu de doar 1,7%, conform estimărilor Fondului MonetarInternaţional (FMI). Valoarea este inferioară celei estimate pentruStatele Unite (2,3%), diferenţa reflectând pe de o parte ratascăzută a nata­lităţii cu care se confruntă bătrânul continent şi,pe de altă parte, declinul Europei în cadrul eco­nomiei globale.Datele au fost calculate înainte de anunţarea de catre Congresulamerican în luna decembrie a pachetului de măsuri privind reducerifiscale şi stimulente, evaluate la 858 de miliarde de dolari (641,5miliarde de euro), fapt care a determinat pe unii economişti săhazardeze estimările privind creşterea economică la 4% în anul2011. Spre deosebire de Statele Unite, Europa nu are o politicăsimilară de tăiere a cheltuielilor.

"Este cel mai brutal scenariu de tăieri de cheltuieli pe careţi-l poţi imagina, fără niciun ajutor provenit din posibilitateadevalorizării monedei", este de părere Thomas Mayer, economist-şefla Deutsche Bank. "Va dura şi va crea mari dificultăţi economice înaceste ţări", a adăugat Mayer.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO