Business Internaţional

Mai puţin „oxigen” la baza Muntelui Everest. Ce se întâmplă în pandemie în una dintre cele mai vizitate destinaţii ale lumii

Photo / Avel Chuklanov / Unsplash

Autor: Ioana Matei

06.12.2020, 08:49 134

⇒ Autorităţile din Nepal şi-au propus, înainte de pandemie, să repornească economia construită în jurul Muntelui Everest - în mod paradoxal, anul 2020 a fost intitulat anterior „Anul vizitelor în Nepal”.

⇒Naţiunea este casa a 8 din cei 14 cei mai înalţi munţi de pe Pământ. Turismul a generat aproape 8% din PIB-ul ţării în 2018, iar în sector lucrează mai mult de 1 milion de persoane. Doar expediţiile pe Everest au generat mai mult de 300 de milioane de dolari anul trecut.

⇒Guvernul din Nepal a setat un obiectiv ambiţios pentru anul în curs: primirea a 2 milioane de vizitatori, aproape dublu faţă de anul anterior. Odată cu pandemia, aceste planuri s-au năruit, iar sosirile internaţionale au ajuns la 180.131 în octombrie, comparativ cu 795.199 în aceeaşi perioadă a anului trecut.

⇒Cei peste 100.000 de şerpaşi care locuiesc în apropiere de Nepal, faimoşi pentru capacitatea de a munci la altitudini ridicate sunt cei mai afectaţi de această situaţie. Expediţiile pentru a ajunge în vârful muntelui (la altitudinea de 8.848 de metri) costă între 35.000 de dolari şi peste 100.000 de dolari/persoană, valoare care include transportul în Nepal, proviziile, corturile la fiecare bază de campare şi alte echipamente, precum şi plata ghizilor, bucătarilor şi aşa mai departe. În sezonul de căţărat, care începe în luna mai şi se încheie în prima săptămână din iunie, un şerpaş poate încasa între 6.000 şi 12.000 de dolari, în contextul în care salariul minim lunar în Nepal este de mai puţin de 200 de dolari.

Citiţi continuarea pe www.businessmagazin.ro

 

Sursa: Bloomberg

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO