Business Internaţional

Majorarea dobanzilor in UE depinde de cresterea economica

10.01.2006, 18:34 13

Sansele majorarii ratei dobanzii din zona euro vor creste o data cu accelerarea ritmului de dezvoltare economica din regiune, potrivit lui Nout Wellink, membru al Consiliului Guvernatorilor al Bancii Centrale Europene (BCE).

"Unii dintre noi (membri ai Consiliului Guvernatorilor - n.r.) sunt de parere ca am facut primul pas pentru o rata mai mare a dobanzii, dar acesta nu este inca un nivel potrivit pentru o situatie de echilibru. Sansele majorarii ratei dobanzilor cresc o data cu consolidarea economica", a spus Wellink.

In decembrie 2005, BCE a majorat rata dobanzii cu 0,25%, la 2,25%, prima actiune de acest gen din ultimii cinci ani. Potrivit datelor economice prezentate la sfarsitul anului trecut, situatia economica din zona euro incepe sa se imbunatateasca, iar presiunile inflationiste, generate de avansul pretului petrolului, se diminueaza.

Wellink a refuzat sa precizeze insa daca banca centrala va trece la majorarea ratei dobanzilor.

In cursul acestei saptamani, Consiliul Guvernatorilor se va reuni pentru a decide evolutia dobanzilor, dar analistii estimeaza ca oficialii europeni vor mentine nivelul actual.

Wellink a mentionat ca statele europene trebuie sa continue ritmul reformelor structurale pentru a deveni mai flexibile si pentru a-si reduce riscurile legate de fluctuatiile monetare. "Un dolar depreciat inseamna un euro puternic si o pozitie mai dificila pe pietele internationale din punct de vedere concurential. Economiile noastre inflexibile nu ne vor permite o ajustare rapida, ceea ce ne va afecta", a precizat el.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO