Business Internaţional

​Majoritatea grecilor îşi vor vedea pensile din nou tăiate

​Majoritatea grecilor îşi vor vedea pensile din nou...

Autor: CătăIina Apostoiu

11.05.2016, 17:11 1232

Unul din doi pensionari greci şi în total şapte din 10 membri ai fondului de asigurări sociale vor suporta costurile reformei pensiilor care a fost transpusă în lege la sfârşitul săptămânii trecute, spun analişti citaţi de Kathimerini.

Dintre toţi contribuabilii, cei care vor avea cel mai mult de pierdut vor fi liber-profesioniştii cu venituri ridicate, cei cu două locuri de muncă indiferent de nivelul venitului, cât şi funcţionarii publici, în condiţiile în care contribuţiile acestora la fondurile de asigurări sociale vor creşte cu de până la de şase ori.

Acum, toţi cei care lucrează vor fi obligaţi să aibă contribuţii, de 20% din venitul total, pe lângă cele 7 procente care merg la pensiile suplimentare, 6,95% pentru serviciile de sănătate şi încă 4% dacă au bani reţinuţi pentru o plată unică pentru pensie. Procentul total se ridică la 37,95% din venit.

Potrivit estimărilor, aproximativ 400.000 de pensionari vor pierde între 20 şi 200 de euro pe lună în urma reducerilor de pensii, numai pensiile de până la 1.820 de euro net fiind protejate de reduceri. De asemenea, fondul de pensii EKAS alocat celor care au avut venituri mici va fi eliminat treptat până în anul 2019, ceea ce va însemna o reducere de 35% a veniturilor persoanelor respective.

Noua metodă de calcul al pensiilor actualilor angajaţi ar urma să aducă o reducere în medie cuprinsă între 10 şi 30% faţă de suma pe care aceştia se aşteptaseră să o primească în momentul pensionării.

De asemenea, specialiştii estimează că aproximativ 250.000 de pensionari, în principal persoane cu dizabilităţi, văduve, angajaţi cu salarii mici, îşi vor vedea pensiile reduse cu până la 40% în următorii ani comparativ cu sumele de care ar fi beneficiat în cadrul sistemului anterior.

În acelaşi timp, toate fondurile de asigurări sociale vor fi reunite într-unul singur. Un singur fond va exista şi pentru pensiile suplimentare.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO