Business Internaţional

Malaezia votează pentru alegerile generale

Malaezia votează pentru alegerile generale

Autor: Laura Buciu

19.11.2022, 07:24 22

Malaezienii votează sâmbătă pentru alegerile generale, dar acest scrutin ar putea să nu reuşească să pună capăt recentei faze de instabilitate politică din această naţiune din Asia de Sud-Est, deoarece sondajele nu au prezis un câştigător clar, potrivit Reuters.

Coaliţia liderului opoziţiei Anwar Ibrahim ar urma să obţină cele mai multe mandate parlamentare, dar nu va reuşi să obţină majoritatea necesară pentru a forma un guvern, deoarece se confruntă cu opoziţia condusă de premierul Ismail Sabri Yaakob şi de fostul premier Muhyiddin Yassin.

Fără un câştigător clar, incertitudinea politică ar putea persista, în timp ce Malaezia se confruntă cu încetinirea creşterii economice şi creşterea inflaţiei.

Aceasta a avut trei prim-miniştri în tot atâţia ani, inclusiv Mahathir Mohamed, care a condus Malaezia timp de peste două decenii în două perioade, şi care, în vârstă de 97 de ani, îşi doreşte încă o luptă, deşi nu este considerat unul dintre principalii concurenţi.

Dacă Anwar ar obţine funcţia supremă, ar fi un traseu remarcabil pentru un politician care, în 25 de ani, a trecut de la moştenitorul aparent al funcţiei de prim-ministru, la prizonier politic condamnat pentru sodomie, la principala figură a opoziţiei din ţară.

Dar coaliţiile rivale ar putea forma o alianţă chiar dacă Anwar obţine cele mai multe voturi, iar victoria „se joacă”, deoarece sondajele de opinie arată un număr semnificativ de alegători nehotărâţi.

„În acest moment, cred că lucrurile arată bine şi suntem încrezători, dar cu prudenţă”, a declarat Anwar reporterilor după ce şi-a exprimat votul în statul Penang.

Ismail a declarat că în coaliţie ţinteşte o majoritate simplă, dar că ar fi deschis să colaboreze cu alţii dacă nu reuşeşte acest lucru. Administraţia sa include alianţa lui Muhyiddin, deşi aceştia concurează separat la alegeri.

Cei 21,1 milioane de alegători cu drept de vot din Malaezia, inclusiv 6 milioane de alegători noi, vor alege 222 de legislatori pentru camera inferioară a parlamentului.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO