• Leu / EUR4.9725
  • Leu / GBP5.7376
  • Leu / USD4.5419
Business Internaţional

Mâna dreaptă a lui Putin a plecat: Serghei Lavrov s-a retras de la sesiuni ale reuniunii G20, din cauza criticilor privind Ucraina

Mâna dreaptă a lui Putin a plecat: Serghei Lavrov s-a...

Autor: Mihai Draghici

08.07.2022, 15:37 201

Ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov, s-a retras de la unele sesiuni ale reuniunii Grupului G20 din Bali, Indonezia, pe fondul criticilor referitoare la invazia militară rusă în Ucraina, afirmă surse citate de cotidianul Le Figaro.

Serghei Lavrov a fost deranjat în primul rând de afirmaţiile secretarului de Stat american, Antony Blinken. "Ceea ce am auzit astăzi sunt voci din întreaga lume, nu doar din Statele Unite, care cer încetarea războiului", a afirmat Antony Blinken, la reuniunea G20 desfăşurată pe Insula Bali.

După aceste declaraţii, Serghei Lavrov a decis să absenteze de la sesiunea în care a vorbit ministrul german de Externe, Annalena Baerbock. De asemenea, Lavrov nu a vrut să asculte discursul prin videoconferinţă al ministrului ucrainean de Externe, Dmitro Kuleba.

Ministrul rus de Externe a denunţat utilizarea forumului ministerial al G20 pentru alte chestiuni în afară de principalele probleme economice mondiale. "Partenerii noştri occidentali încearcă să evite discuţiile despre teme economice mondiale. Imediat ce încep să vorbească, critică Rusia pentru situaţia din Ucraina, calificându-ne drept agresori", a acuzat Serghei Lavrov.

Joi, Serghei Lavrov s-a întâlnit în Bali cu ministrul de Externe din China, Wang Yi, pentru a discuta despre invazia militară rusă în Ucraina şi despre impactul sancţiunilor, înaintea reuniunii ministeriale a Grupului naţiunilor puternic dezvoltate şi emergente (G20). "Serghei Lavrov l-a informat pe ministrul chinez de Externe despre implementarea principalelor misiuni ale operaţiunii militare speciale" în Ucraina. "Ambele părţi au evidenţiat caracterul inacceptabil al sancţiunilor unilaterale adoptate prin evitarea sistemului Naţiunilor Unite", a comunicat Ministerul rus de Externe, citat de Agenţia France-Presse şi de postul France24.

Serghei Lavrov şi Wang Yi "au evidenţiat necesitatea menţinerii şi dezvoltării Grupului G20", o organizaţie din care fac parte naţiunile dezvoltate şi emergente, a subliniat Ministerul de Externe de la Moscova.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO
Principalele valute BNR - astăzi, 13:15
EUR
USD
GBP
CHF
Azi: 4.9725
Diferență: 0,0463
Ieri: 4.9702
Azi: 4.5419
Diferență: 0,1102
Ieri: 4.5369
Azi: 5.7376
Diferență: 0,2201
Ieri: 5.7250
Azi: 5.1534
Diferență: -0,0524
Ieri: 5.1561