Business Internaţional

Managerii de fonduri citeaza poezii in rapoarte ca sa-si atraga investitorii

21.02.2006, 20:18 37

In incercarea de a face o veste proasta cat mai usor de acceptat, managerii de fonduri de miliarde de euro se inspira din literatura.

Unul dintre managerii care folosesc aceasta varianta este si Michael Roth si pe primul loc intre autorii din care citeaza acesta se afla Edgar Allan Poe, informeaza The Wall Street Journal Europe.

Roth, care este managerul unui fond de investitii in valoare de 7,6 miliarde dolari, a citat in scrisoarea trimisa periodic investitorilor urmatorul citat din poemul "Corbul", una dintre cele mai apreciate poezii ale lui Poe: "Dar tacerea si pamantul erau grele ca mormantul/Se-auzi numai cuvantul murmurat abia: "Bernanke?".

Acest poem "adaptat vietii economice" are trei pagini si jumatate, dar in continutul sau nu face referire numai la noul presedinte al Fed Ben Bernanke si mai include si rime cu caracter economic.

Datorita cresterii numarului de fonduri de investitii, lucru care a dus la o concurenta din ce in ce mai puternica pe aceasta piata, orice idee originala poate scoate in evidenta fonduri de care se ocupa manageri ca Roth. Asa ca unele fonduri au inceput sa-si imbogateasca comunicatele catre investitori cu citate celebre. Cele mai folosite sunt citatele din poeme, nuvele, filme sau carti filosofice foarte cunoscute si cu priza mare la public.

Scrisorile prin care investitorii sunt instiintati de mersul fondurilor sunt trimise de manageri de cateva ori pe an. "Investitorii primesc sute de astfel de scrisori pe an si mare parte dintre acestea raman necitite", afirma Roth, in varsta de 51 de ani si care se declara "copilul culturii pop din anii 60". Scrisoarea in care a aparut varianta "personalizata" a poemului "Corbul" nu este prima isprava de acest gen a lui Roth.

Intr-o alta scrisoare trimisa investitorilor si care insuma 18 pagini, Roth a folosit un stil asemanator lui Dr Seuss. Aceasta includea si un poem in care apareau si versurile: "M&A is not an answer/Too much capital is like a cancer." (Fuziunile si achizitiile nu sunt solutia/ Este prea mult capital pe piata).

Dar pe langa aceste elemente iesite din comun, scrisorile de informare contin si o multitudine de date si analize. "Toate aceste lucruri au o masura", a adaugat Roth. Scopul acestor citate adaptate este de a face investitorii sa inteleaga cat mai bine strategiile complexe pe care conducerea fondului le foloseste. "Nu sunt platit sa fiu comediant", a adaugat Roth.

De aceeasi parere cu Roth este si Paul Reiferson, manager al Americus Capital Management, un fond aparut in urma cu doi ani si jumatate.

"Scrisorile sunt modalitatea prin care reusim sa ne facem cunoscuti cel mai bine", a declarat Reiferson. Recent Reiferson a trimis investitorilor o scrisoare in care era inclusa o conversatie controversata in care era implicat un arbitru al unui meci de baseball dintre Chicago Cubs si New York Giants, meci desfasurat in 1908. Ideea pe care Reiferson a transmis-o investitorilor prin transpunerea acestei conversatii a fost ca pana si riscurile mici pot avea consecinte majore. Mai tarziu Reiferson l-a citat pe Pascal pentru a caracteriza celelalte fonduri. "Argumentul principal este ca cel mai bun pariu este de a crede in Dumnezeu."

Alti manageri de fonduri incearca sa foloseasca cat mai mult limbajul prietenos care l-a consacrat pe Warren Buffett, ale carui scrisori trimise catre investitori au devenit atat de populare incat in prezent sunt tranzactionate pe eBay la preturi destul de ridicate. "Buffett este cel mai haios scriitor", a declarat Ken Shubin-Stein, managerul in varsta de 36 de ani al Spencer Capital Management, fond in valoare de 160 mil. dolari, ale carui scrisori seamana uneori mai mult cu cele trimise de psihologi decat de managerii de fonduri. In ultima scrisoare trimisa de acesta investitorilor trei pagini au fost umplute numai cu scoaterea in evidenta a factorilor subconstienti de decizie, printre care a enumerat gelozia, invidia sau negarea pot influenta negativ investitorii.

Mogulul in varsta de 75 de ani Warren Buffett a declarat ca nu prea citeste astfel de scrisori, dar isi permite sa le dea un sfat celor care le scriu: "Adoptati stilul J. Fred Boyd. Buffett are o arhiva cu scrisori scrise de Boyd pe care le citeste de fiecare data cu mare placere, Boyd avand un stil amuzant si direct in acelasi timp.

Boyd a fost crescator de nurci pana in 1930, dupa care a intrat in afaceri cu petrol si a devenit milionar. In scrisorile pe care le trimitea investitorilor facea adeseori trimiteri la experienta sa de crescator de nurci.

"Multi dintre actionari au facut investitii in cateva blanuri de nurca. Acestia inca mai spera ca intr-un mod sau altul vanarea acestor animale va redeveni profitabila", scria Boyd inainte de a explica cum uraganul ce a lovit America cu un an in urma "ucisese mare parte din acele animale."

Acesta a continuat ca "sugestia noastra este sa priviti mai mult spre afacerile cu petrol." In ceea ce-l priveste pe Boyd, Buffett a declarat ca "era un om care putea sa miroasa afacerile profitabile."

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO