Business Internaţional

Managerii de fonduri pariaza pe tutun

09.07.2003, 00:00 11

Unii dintre cei mai importanti manageri de fonduri din Marea Britanie ignora avertismentele consilierilor guvernamentali, ale medicilor si ale activistilor ce promoveaza investitiile efectuate cu responsabilitate sociala, plasand milioane de lire sterline din economiile investitorilor privati in companii din sectorul tutunului.
British American Tobacco, Imperial Tobacco si Gallaher, cei mai mari producatori de tutun din Marea Britanie, ocupa primele trei pozitii in cadrul listei companiilor favorite ale managerilor de fonduri.
Lista a fost publicata pe fondul pregatirilor guvernului britanic de a combate fumatul in locurile publice. Saptamana trecuta, Sir Liam Donaldson, director al departamentului de sanatate, a cerut interzicerea fumatului in toate locurile de munca, in baruri si restaurante.
Lista ridica semne de intrebare in legatura cu angajamentul managerilor de fonduri fata de regulile guvernarii corporatiste, in contextul in care unii dintre cei mai puternici investitori ai lumii se pregatesc sa se reuneasca in Amsterdam in cadrul summitului anual al International Corporate Governance Network.
Martin Broughton, directorul executiv al BAT, este unul din cei ce critica dur reformele ce tin de guvernarea corporatista propuse de Derek Higgs, fostul bancher de investitii insarcinat de guvern cu modernizarea camerelor de consiliu.
Lista a fost alcatuita pe baza sumei pachetelor de actiuni detinute de 30 mari manageri de fonduri ce administreaza 41 de fonduri de actiuni din Marea Britanie. Portofoliul a fost alcatuit de catre Citywire, o companie din domeniul publicarii de informatii financiare si date.
Managerii de fonduri au fost selectati din randul a aproximativ 900 de specialisti britanici din domeniul actiunilor, ce desfasoara operatiuni in aceasta tara. Selectia s-a facut in functie de performantele adaptate la risc inregistrate de acestia in decurs de trei ani pana la sfarsitul lunii martie.
Aproape doua treimi din acesti manageri de fonduri au achizitionat actiuni apartinand unor companii din sectorul tutunului. Un numar de 18 manageri de fonduri detin actiuni BAT, 19 detin actiuni Imperial si 20 actiuni ale Gallaher.
In schimb, managerii de fonduri s-au aratat sceptici cu privire la perspectivele unora dintre cele mai cunoscute companii incluse in cadrul indicelui FTSE 350, printre acestea numarandu-se si Vodafone, BP, Shell si GlaxoSmithKline.
Participatia managerilor de fonduri in cadrul companiei Vodafone, de exemplu, era atat de nesemnificativa, incat acestia ar fi trebuit sa achizitioneze actiuni suplimentare in valoare de 2,9 miliarde de lire sterline pentru ca participatia respectiva sa fie egala cu cea detinuta in cadrul indicelui.
Luna trecuta, Morley Fund Management a alcatuit o lista neagra a companiilor ce nu pot fi incluse in fondurile sale de investitii. Lista respectiva a cuprins si cele trei companii de tutun.
Consilierul pe probleme medicale al guvernului britanic a lansat o adevarata ofensiva impotriva acestei tendinte scotand in evidenta faptul ca s-a dovedit ca fumatul pasiv face cel putin 1.000 de victime anual in randul britanicilor.
catalina.apostoiu@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO