Un studiu amplu pe şoareci arată că restricţia calorică poate prelungi viaţa, dar genetica şi rezistenţa generală a organismului joacă un rol mai important în determinarea longevităţii decât simpla reducere a aportului alimentar.
Un nou studiu american, publicat în revista Nature, aduce informaţii interesante despre legătura dintre alimentaţie şi longevitate.
Cercetătorii au analizat efectele restricţiilor calorice şi ale postului intermitent asupra aproape 1.000 de şoareci femele, cu scopul de a înţelege mai bine cum aceste practici influenţează durata de viaţă.
Rezultatele confirmă ceea ce sugerau studiile anterioare: şoarecii care au consumat mai puţine calorii au trăit, în medie, cu 9 luni mai mult decât cei cu o dietă normală. Aceasta reprezintă o creştere a duratei de viaţă cu peste o treime.
Dr. John Smith, coordonatorul studiului, explică: „Şoarecii supuşi unor restricţii calorice severe au pierdut aproape un sfert din greutatea lor iniţială până la vârsta de 18 luni, în timp ce cei cu o dietă normală au câştigat în greutate. Acest contrast pare să fie asociat cu o viaţă mai lungă".