Business Internaţional

Manchester United vrea să strângă 100 milioane dolari prin listarea pe bursa de la New York

Manchester United vrea să strângă 100 milioane dolari prin listarea pe bursa de la New York

Foto: Shutterstock

Autor: Bogdan Cojocaru

04.07.2012, 13:21 77

Manchester United intenţionează să lanseze pe bursa din New York o ofertă publică iniţială prin care speră să strângă 100 de milioane de dolari, pas care va ajuta familia Glazer să păstreze controlul clubului de fotbal cu cel mai mare succes din epoca modernă, dar sufocat de datorii uriaşe, scrie The Telegraph.

Cifra de 100 de milioane dolari este prevăzută în documentaţia de listare, însă aceste sume sunt de obicei provizorii şi de aceea sunt voci care spun că Machester va încerca probabil să strângă până la un miliard de euro prin oferta publică.

Familia Glazer, care a achiziţionat formaţia în 2005 pentru 790 milioane lire sterline, a renunţat la ambiţia anterioară de a lista clubul la Singapore din cauza turbulenţelor de pe pieţele financiare globale. Procesul de listare a Manchester United la New York s-ar putea finaliza la sfârşitul acestei veri.

În documentaţia depusă la autorităţi, Manchester arată că "este una dintre cele mai populare şi de succes echipe sportive din lume care joacă unul dintre cele mai populare sporturi de pe planetă".

Decizia de a alege New York reprezintă o lovitură pentru City-ul londonez, centrul financiar al Marii Britanii, care încearcă să-şi revină după scandalul legat de manipularea dobânzii Libor.

Manchester este listată pe bursa de la Londra încă înainte de a fi achiziţionată de familia Glazer.

Potrivit documentaţiei, echipa a înregistrat anul trecut venituri de 520 milioane dolari. Manchester are însă datorii de 664 milioane dolari, care, spun criticii, împiedică formaţia să-i cumpere pe cei mai buni jucători din lume, notează The Wall Street Journal.

Machester United a câştigat 60 de trofee sportive în istoria sa de 134 de ani.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO