Protestatarii turci cer capetele mogulilor media, ale căror televiziuni difuzează documentare cu pinguini şi concursuri de miss în timp ce ţara este zguduită de cele mai ample şi violente manifestaţii antiguvernamentale din ultimii ani, evenimente al căror bilanţ a ajuns ieri la patru morţi, scrie presa internaţională.
Una din victime este un tânăr care a murit miercuri într-un spital din Ankara din cauza rănilor suferite la cap în timp ce o manifestaţie antiguvernamentală din acest oraş a fost atacată de poliţişti. O altă victimă este un ofiţer de poliţie care a decedat ieri în spital după ce în ziua anterioară a căzut de pe un pod neterminat din provincia Adana în timpul unei încăierări cu demonstranţii, scrie Hurryet.
De asemenea, medicii au clarificat împrejurările în care un alt tânăr a decedat luni în timpul unei manifestaţii în oraşul Antakya, acesta murind din cauza unor lovituri fatale la cap, şi nu împuşcat, aşa cum s-a vehiculat iniţial. A patra victimă este tot un tânăr, lovit duminică de un taxi care a intrat în mulţime.
În oraşul-port de la Marea Neagră Rize, suporterii guvernului au atacat un grup mai mic de tineri care protestau, iar poliţia a intervenit pentru a-i proteja. Aceasta este prima încleştare între grupuri civile rivale de la începerea turbulenţelor, vinerea trecută. Fundaţia pentru Depturile Omului din Turcia a raportat 4.300 de persoane rănite sau care au cerut ajutor din cauza efectelor gazelor lacrimogene lansate de poliţie.
La Istanbul, epicentrul protestelor, mii de membri de sindicat aflaţi în grevă de avertisment de două zile s-au alăturat miercuri manifestanţilor fluturând bannere adresate premierului Recep Tayyip Erdogan pe care se putea citi: „Acest popor nu se va pleca în faţa ta!“ şi „Piaţa Taksim este pretutindeni!“. În această piaţă au avut loc primele manifestaţii, potrivit BBC.
„Criminalii“ de pe Twitter
În oraşul de coastă Izmir protestatarii au cerut eliberarea a 30 de persoane arestate pentru postarea de informaţii „mistificatoare“ pe reţeaua de socializare şi microblogging Twitter. Rudele spun că cei arestaţi, cei mai mulţi tineri de până la 25 de ani, au postat cel mult câte două mesaje prin care informau protestatarii despre poziţiile poliţiştilor şi ale baricadelor de pe drumuri. Premierul a spus despre Twitter că este „o ameninţare“ folosită pentru răspândirea „minciunilor“.
Una dintre cele mai mari frustrări ale manifestanţilor este că principalele televiziuni nu acoperă evenimentele care au cuprins deja mai mult de 60 de oraşe. Spre exemplu, postul de ştiri al magnatului media Aydin Dogan difuza un documentar cu pinguini în timp ce atmosfera din centrul Istanbulului era saturată de gazele lacrimogene cu care poliţia a răspuns protestatarilor, scrie Bloomberg. Manifestanţii spun că lipsa de reacţie a mogulilor media reflectă dorinţa acestora de a păstra relaţii bune cu Erdogan şi partidul său. Holdingul Aydin Dogan a fost amendat cu aproape patru miliarde dolari în 2009 pentru acuzaţii de corupţie aduse unor oameni apropiaţi partidului lui Erdogan.
Într-o formă inedită de protest, la exact ora 21:00, miercuri, din casele şi magazinele care înconjoară Piaţa Taksim a început să se audă zgomot de zdrăngănit de cratiţe şi polonice care s-a amplificat în următorul sfert de oră imitând în mod ciudat chemările la rugăciune care se fac auzite de mai multe ori pe zi în oraşul predominant musulman.
Acest articol a apărut în ediţia tiparită a Ziarului Financiar din data de 07.06.2013