Business Internaţional

Marea Britanie a convenit o serie de planuri pentru "evenimente speciale" în noaptea ieşirii din UE

Marea Britanie a convenit o serie de planuri pentru...

Autor: Mihai Gongoroi

19.01.2020, 13:18 26

Guvernul britanic a convenit un număr de planuri în eventualitatea unor evenimente speciale în noaptea din 31 ianuarie, când Marea Britanie este programată să iasă din Uniunea Europeană, a precizat ministrul de finanţe britanic, Sajid Javid, pentru publicaţia Financial Times, citată de AP. 

Acesta nu a oferit detalii exacte. Şeful trezoreriei britanice a recunoscut însă că anumite sectoare economice vor avea de suferit ca urmare a părăsirii blocului comunitar.

Sajid Javid a precizat că reglementările Regatului Unit nu vor mai fi aliniate cu cele din UE pe viitor şi că schimbările ar putea lovi în anumite sectoare economice. În prezent, UE este principalul partener comercial al Marii Britanii.

”Nu va fi o aliniere, nu vom accepta regulile pur şi simplu, nu vom fi în piaţa unică şi nu vom fi în uniunea vamală – şi vom face acest lucru până la sfârşitul anului”, a spus ministrul făcând referire la termenul-limită de 31 decembrie 2020 când un nou tratat comercial între Regatul Unit şi UE ar trebui să fie finalizat.

Comentariile lui Javid au stârnit noi îngrijorări în rândul liderilor de afaceri, îngrijoraţi de lipsa de claritate a regulilor comerciale care ar trebui să intre în vigoare în mai puţin de 12 luni.

Şeful Federaţiei britanice pentru Alimente şi Băuturi, Tim Rycroft, a avertizat că divergenţa cu normele UE ar putea duce la creşterea preţurilor la produsele alimentare pentru consumatori.

„Asta va însemna că întreprinderile vor trebui să se adapteze la noi verificări vamale, procese şi proceduri costisitoare, care vor acţiona ca o barieră pentru comerţul fără fricţiuni cu UE şi ar putea duce la creşterea preţurilor”, a spus el.

Societatea producătorilor şi comercianţilor de autovehicule a subliniat de asemenea necesitatea de a evita majorarea tarifelor vamale şi alte bariere comerciale odată ce legăturile comerciale oficiale cu UE vor fi stopate.

Mike Hawes, directorul societăţii în cauză, a precizat că „miliarde” de lire sterline vor fi adăugate la costul dezvoltării afacerilor dacă nu se ajunge la un acord reciproc benefic.

Marea Britanie va părăsi oficial blocul comunitar în noaptea de 31 ianuarie. Britanicii vor continua însă să respecte regulile UE pe durata unei perioade de tranziţie de 11 luni.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO