Business Internaţional

Marea Britanie ar putea renunţa la vetoul împotriva pactului fiscal

Marea Britanie ar putea renunţa la vetoul împotriva pactului fiscal

Nick Clegg. Foto AFP

Autor: Andreea Mindrila

12.01.2012, 00:03 796

Vicepremierul britanic Nick Clegg anticipează că Marea Britanie va renunţa la vetoul privind acordul de întărire a controlului bugetar din UE, dar a îndemnat Bruxellesul să nu meargă prea departe cu reformele, scrie EUobserver.

"Considerăm că prevederile noului tratat ar trebui să fie în timp integrate în actualul tratat al UE, pentru a nu exista două acorduri diferite care să fie aplicate separat. Toţi vedem în acesta ceva temporar şi nu ceva care pătrunde cu forţa spre inima UE", a afirmat Clegg.

Remarca oficialului vine după ce premierul britanic David Cameron a împiedicat statele membre ale UE în timpul summit-ului de luna trecută să adauge noi reguli de disciplină fiscală tratatului UE.

Celelalte state comunitare au convenit însă să încheie un acord interguvernamental, iar ultimul proiect prevede ca noul pact fiscal să fie integrat în tratatul UE "în termen de cinci ani".

Clegg a adăugat că acest nou acord ar trebui să se limiteze la reforme fiscale şi să nu presupună re­scrierea legislaţiei UE.

"Nu considerăm că acordul ar tre­bui să includă guvernanţa economică. În opinia noastră ar fi o greşeală dacă s-ar încerca reinventarea, du­­plicarea sau uzurparea pieţei unice", a declarat vicepre­mierul britanic.

Marea Britanie este plătită pentru a primi împrumuturi

Pentru a doua oară în istorie, Trezoreria britanică a vândut obligaţiuni guvernamentale cu dobânzi negative, care vor oferi o rentabilitate sub nivelul inflaţiei, notează The Telegraph. Investitorii practic au plătit Marii Britanii pentru a o împrumuta.

Departamentul de management al datoriei publi­ce a vândut marţi obligaţiuni de 700 mil. lire ster­line indexate la rata inflaţiei, scadente în 2047. Ajus­tate pentru a exclude riscul inflaţonist, aceste ti­tluri, care vor avea o durată de viaţă de 35 de ani, au fost vân­dute la o rată a dobânzii de -0,116%, ceea ce în­seamnă că investitorii au acceptat o pierdere reală re­dusă pentru a putea acorda împrumuturi Marii Britanii.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO