Business Internaţional

Marea Britanie, care a căutat să se izoleze de restul lumii prin Brexit, este luată cu asalt de investitori străini care se năpustesc asupra companiilor sale ieftine

Marea Britanie, care a căutat să se izoleze de restul...
Foto: Profimedia

Autor: Catalina Apostoiu

23.09.2022, 00:05 4022

Se va vorbi în City of London din nou în franceză? Se întoarce Wilhelm Cuceritorul în rol de inves­titor? Marea Britanie se confruntă cu o inflaţie relativ ridicată, o încredere scăzută privind investiţiile şi o monedă fragilă, momentul fiind prielnic pentru investitori europeni să se arunce asupra activelor brita­nice cu probleme, scrie Financial Times.

Cumpărători francezi au pus mâna pe câteva active britanice în această săptămână, evidenţiind cum investitorii străini profită de valori­zările reduse.

Antreprenorul Xavier Niel a cumpărat o participaţie de 2,5% în cadrul Vodafone; Schneider Electric a achiziţionat Aveva pentru 9,5 mi­liarde de lire sterline, iar Suez şi-a răscumpărat divizia britanică de tra­tare a deşeurilor pentru aproximativ 2,3 miliarde de dolari.

Un acţionar al Aveva a descris oferta Scheider drept „un exemplu în plus al felului în care o companie britanică de top care şi-a văzut preţul acţiunilor zdrobit este preluată“. Acţiunile Aveva au scăzut cu 23% în ultimele 12 luni.

Liderii de business britanici aver­tizează de săptămâni întregi că acti­vele britanice sunt acum din ce în ce mai vulnerabile în faţa interesului investitorilor străini în condiţiile în care lira sterlină a atins cel mai scăzut nivel din 1985, iar companiile sunt afec­tate de costuri în creştere şi cheltuieli de consum în scădere.

Andrew Truscott, director în ca­drul Citigroup arată că toate situaţiile actuale au propriile ciudăţenii şi nu se poate extrapola prea mult, dar că există o recunoaştere la nivel global că businessurile din UK sunt ieftine.

Interesul crescut manifestat re­cent de investitorii francezi vine la două luni după ce grupul francez de stat din domeniul sateliţilor a anunţat achiziţia OneWeb, compania britani­că de internet salvată de la faliment de guvernul lui Boris Johnson.

De asemenea, miliardarul fran­cez din domeniul telecom Patrick Drahi a acumulat anului trecut o participaţie de 18% în cadrul fostului monopol din telecomul britanic BT.

„De la Brexit, valorizările sunt foarte scăzute, astfel că o mulţime de companii listate în Londra sunt foar­te atractive financiar“, a declarat un bancher fancez.

„Companiile britanice suferă de pe urma discountului adus de Brexit şi al deprecierii lirei sterline, astfel că o mulţime de investitori străini, nu numai francezi, sunt cu ochii pe ele“.

Un val de cumpărători străini sunt pe urmele companiilor tech britanice, de exemplu, ameninând să priveze piaţa britanică de expunerea pe care o mai are faţă de active cu creştere ridicată, notează Bloomberg.

„Cursa investitorilor străini pentru ţinte britanice reprezintă o dovadă în plus că activele britanice sunt considerate ieftine, afectate fiind de impactul Brexitului, deprecierii lirei, crizei energetice şi posibilei recesiuni viitoare“, arată Susannah Streeter, analist la Hargreaves Lansdown.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO