Business Internaţional

Marea Britanie da bani bancilor sa isi plateasca datoriile

07.10.2008, 17:20 15

Guvernul Marii Britanii ar putea investi pana la 45 de miliarde de lire sterline (58 de miliarde de euro) in cadrul unor institutii financiare printre care si Royal Bank of Scotland (RBS) si Barclays pentru a iriga sistemul financiar cu lichiditati, conform unor persoane care au legatura cu acest plan, scrie Bloomberg.

Alistair Darling, ministrul britanic de finante, si Mervyn King, seful Bancii Angliei, s-au intalnit cu Fred Goodwin, CEO al RBS si cu John Varley de la Barclays pentru a discuta despre aceasta investitie, au declarat persoane care au preferat sa ramana anonime din cauza ca intalnirea a fost confidentiala.
Actiunile Royal Bank of Scotland au scazut cu 30%, in timp ce titlurile Barclays au pierdut 12% la scurt timp dupa ce au aparut zvonurile cu privire la discutia dintre oficialii guvernului si sefii celor doua banci.
Bancile din Marea Britanie vand la foc automat active si isi acorda mai greu credite intre ele in incercarea de a pastra un nivel ridicat al lichiditatilor in contextul crizei creditelor.
In ultima luna, guvernul a decis salvarea de la faliment a creditorului Bradford & Bingley si a orchestrat preluarea HBOS, cel mai mare creditor ipotecar britanic. Darling a incercat sa dezghete piata de capital, declarand ca "va lua toate masurile necesare" pentru a mentine stabilitatea sistemului financiar.
"Interventia guvernului este o masura bine venita, care ar putea da un sentiment de siguranta care sa determine bancile sa reinceapa sa se imprumute intre ele", este de parere Simon Willis, analist in cadrul NCB Stockbrokers din Londra.
RBS, HSBC si alte patru mari banci britanice trebuie sa plateasca datorii in valoare de 54 de miliarde de lire sterline pana in martie anul viitor, in conditiile in care costurile de creditare au atins maxime record.
Totalul, care include obligatiuni, imprumuturi si credite pe termen foarte scurt, este triplu fata de datoriile de 29 de miliarde de lire sterline pe care aceste banci le-au platit in aceeasi perioada a anului anterior. RBS si HSBC au fiecare datorii cu scadenta in urmatoarele sase luni in valoare de aproximativ 11,5 miliarde de lire sterline, in timp ce Barclays trebuie sa restituie imprumuturi in valoare de 15,9 miliarde de lire sterline.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO