Business Internaţional

Marea Britanie e pierdut 15% din milionari din cauza Brexitului

Marea Britanie e pierdut 15% din milionari din cauza...

Autor: Mediafax

22.11.2016, 13:33 204

Nivelul averilor din Marea Britanie a scăzut cu 10%, adică cu 1.500 de miliarde de dolari în ultimele 12 luni ca o consecinţă directă a votului în favoarea Brexit, potrivit raportului anual publicat marţi de banca elveţiană.

„Marea Britanie a avut o perioadă agitată în 2015-2016, cu scăderi agresive ale ratei de schimb şi a pieţei de acţiuni care au urmat votul părăsirii Uniunii Europene. Perspectiva este foarte neclară, atât pentru economie, cât şi pentru averile oamenilor”, susţine Credit Suisse într-un raport.

Aproape 14.000 de miliarde de dolari, cât reprezintă averile private în Marea Britanie, se împart la 49 de milioane de adulţi, dintre care 5% au cel puţin un milion de dolari. Rezultatul referendumului din 23 iunie a dus la scăderea lirei sterline cu 15% şi la cea mai mare scădere într-o singură zi a pieţei de acţiuni globale de la criza financiară din 2008. În timp ce dividendele şi-au revenit, ţara se confruntă cu incertitudini la nivel politic şi economic în legătură cu Brexit.

Japonia a fost cel mai mare câştigător în perioada de 12 luni. Averea celei de-a treia economii mondiale a crescut cu 19% şi a ajuns la 24.000 de miliarde de dolari, încurajată de aprecierea yenului în faţa dolarului. În Statele Unite, averea a crescut în ultimii opt ani, la 85.000 de miliarde de dolari, potrivit raportului.

Japonia, Statele Unite şi Germania au înregistrat cei mai mulţi milionari noi raportaţi la numărul oamenilor. Ţările aşteptate să aibă cele mai mari rate de creştere ale milionarilor în următorii cinci ani sunt China, India, Australia şi Canada, potrivit raportului citat de Bloomberg.

Averea la nivel mondial a crescut cu 1,4%, ajungând la 256.000 de miliarde de dolari în ultimele luni şi este aşteptată să ajungă la 334.000 de miliarde dolari până în 2012, potrivit raportului.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO