Business Internaţional

Marea Britanie a împrumutat 31 de miliarde de lire în septembrie şi continuă seria de recorduri stabilite în timpul pandemiei: Datoria publică a ajuns la 103,5% din PIB, cel mai înalt nivel din ultimii 60 de ani

Marea Britanie a împrumutat 31 de miliarde de lire în...

Autor: Eduard Ivanovici

21.10.2020, 15:43 127

Regatul Unit a încheiat o nouă lună de împrumuturi masive, în condiţiile în care impactul economic al coronavirusului continuă să crească, scrie The Guardian.

Datele publicate de autorităţi arată că împrumuturile nete ale sectorului public au ajuns la 36,1 miliarde de lire, un record pentru luna septembrie şi mai mult decât estimau analiştii în ultimele săptămâni. Rezultatul este cu 28,4 miliarde mai mare decât nivelul înregistrat în septembrie 2019 şi reprezintă a treia cea mai proastă lună de când au început să fie raportate datele trimestriale, adică din 1993. Ultimele două recorduri au fost atinse tot anul acesta, în lunile aprilie şi mai.

Din aprilie, Marea Britanie a împrumutat aproape 208,5 miliarde de lire – cu 174,5 miliarde mai mult decât anul trecut – pentru a acoperi măsurile de susţinere a economiei pe fondul crizei provocate de coronavirus.

În consecinţă, datoria naţională a ajuns la 103,5% din produsul intern brut (PIB), cel mai înalt nivel din 1960 încoace.

Suma include câteva miliarde cheltuite pe echipamente de protecţie pentru COVID-19, schema de protejare a angajaţilor afectaţi de restricţiile de circulaţie şi veniturile pierdute din timpul perioadei de carantină.

Guvernul a declarat că veniturile generate de impozite au ajuns în septembrie la 37,7 miliarde de lire, cu 6 miliarde mai puţin faţă de aceeaşi lună din 2019.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO