Business Internaţional

Marea Britanie a împrumutat în trei luni cât pentru întreg anul 2019: „Cea mai bună abordare pentru a ne asigura că finanţele publice sunt sustenabile pe termen mediu este să reducem efectele pandemiei”

Marea Britanie a împrumutat în trei luni cât pentru...

Autor: Eduard Ivanovici

21.07.2020, 16:25 182

Împrumuturile guvernamentale ale Marii Britanii dintre lunile aprilie şi iunie au fost de două ori cât suma înregistrată în ultimul an fiscal, notează Sky News.

Deficitul de 127,9 miliarde de lire din cele trei luni se compară cu cele 55,4 miliarde de lire din ultimul an fiscal, care s-a încheiat în martie, arată datele Biroului Naţional de Statistică din Regatul Unit (ONS).

Doar în luna iunie, guvernul a împrumutat 33,5 miliarde de lire, de cinci ori mai mult decât suma din aceeaşi perioadă a anului trecut şi a treia cea mai mare sumă lunară înregistrată vreodată.

„Creşterile substanţiale ale împrumuturilor din ultimele luni se traduc prin efectele emergente ale politicilor guvernamentale în ceea ce priveşte coronavirusul”, spune ONS-ul.

Guvernul a anunţat deja o serie suplimentară de cheltuieli şi reduceri de taxe în valoare de 192 de miliarde lire pentru anul fiscal 2020, incluzând aici un plan de susţinere a angajaţilor afectaţi de criza generată de coronavirus în valoare de 30 de miliarde de lire.

„Cea mai bună abordare pentru a ne asigura că finanţele publice sunt sustenabile pe termen mediu este să reducem efectele pandemiei”, a declarat Rishi Sunak, ministrul britanic al finanţelor.

Datele publicate de ONS arată că datoria Marii Britanii a crescut în iunie până la 1,98 trilioane de lire, reprezentând 99,6% din produsul intern brut – cel mai mare nivel din 1962 încoace.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO