Business Internaţional

Marea Britanie, în pragul unei crize energetice: Facturile ar putea exploda dacă preţul gazului rămâne la nivelul actual

Marea Britanie, în pragul unei crize energetice:...

Autor: Andrei Şerbănescu

26.09.2021, 13:41 343

Facturile energetice pentru gospodăriile din Marea Britanie ar trebui să crească cu peste 550 de lire sterline pe an dacă preţul gazului rămâne la nivelul actual iar guvernul nu va interveni în niciun fel, au avertizat experţii în industrie, potrivit Financial Times.

Media anuală a facuturilor pentru gaz şi electricitate va creşte de la 1.277 la 1.834 de lire sterline dacă gospodăriile vor acoperi costurile totale de aprovizionare pentru următoarele 12 luni, declară Phill Hewitt, director al EnAppSys şi veteran de 20 de ani al pieţelor energetice.

Cifra, calculată de consultanţii industriali EnAppSys, dezvăluie presiunea cu care se confruntă guvernul pentru a proteja consumatorii de o viitoare criză energetică.

Din cauza preţurilor în creştere, se preconizează ca peste 40 de companii energetice să dispară în această iarnă. Săptămâna aceasta, cinci companii energetice sunt aşteptate să renunţe la afaceri.

Consumatorii se confruntă deja cu o creştere de 139 de lire sterline a facturilor de energie în octombrie, ca urmare a anunţului din august al Ofgem privitor la ridicarea plafonului preţului odată cu scumpirea gazelor.

Cu toate acestea, Hewitt şi alţii din industrie se aşteaptă ca eventuala creştere a plafonului de preţ să fie mult mai mică, probabil în jur de 100 – 200 de lire în primăvara viitoare, din cauza intervenţiei guvernamentale, cum ar fi împrumuturile acordate de stat către companiile energetice pentru a amortiza scumpirile din iarnă.

Dar costurile ar trebui achitate în cele din urmă, fie de către plătitorii de facturi, fie din impozitul general.

O opţiune, care este utilizată în mod normal atunci când furnizorii mai mici eşuează, este distribuirea costurilor pe toate facturile de energie ale gospodăriilor pentru câţiva ani, deşi în trecut aceste sume au fost mult mai mici.

Estimările EnAppSys sugerează că toate gospodăriile ar putea suporta scumpirile pentru o perioadă de timp. Alternativa ar fi acoperirea costurilor prin impozitarea generală şi împrumuturi, dar se spune că Trezoreria este îngrijorată de aceste cheltuieli.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO