Business Internaţional

Marea Britanie introduce salariul de bază pentru angajaţii cu vârste mai mari de 25 de ani

Marea Britanie introduce salariul de bază pentru...

Autor: Anca Dumitrescu

09.07.2015, 00:00 2696

Ministrul britanic de finanţe George Osborne a anunţat ieri, în Parlamentul de la Londra, introducerea de anul viitor a sala­riu­lui obligatoriu de bază pentru angajaţii cu vârste mai mari de 25 de ani (national living wage), reducerea cheltuielilor sociale şi a impozitării muncii, precum şi rezolvarea problemei productivităţii scăzute care poate submina redresarea economiei, scrie The Guardian. Acestea sunt cele mai mari schimbări dintr-o generaţie ale salariilor angajaţilor slab plătiţi.

Salariul de bază va fi la început de 7,2 lire sterline pe oră şi va ajunge la 9 lire în 2020. Circa 2,5 milioane de persoane vor beneficia astfel de creşterea salariilor, a explicat Osborne. Salariul de bază reprezintă venitul minim de care un salariat ar avea nevoie pentru a-şi acoperi necesităţile de bază. Marea Britanie are şi un salariu minim pe economie.

La prezentarea primului buget din aproape 20 de ani conceput de un guvern integral conservator, Osborne s-a folosit de criza din Grecia pentru a susţine că Marea Britanie, a cincea mare economie a lunii, are nevoie de cheltuieli şi împrumuturi mai mici. 

„Marea Britanie încă cheltuieşte şi împrumută prea mult. Trebuie doar să vă uitaţi la criza care are loc chiar în acest moment în Grecia pentru a vă da seama că dacă o ţară nu îşi ţine sub control împrumuturile, atunci împrumuturile preiau controlul unei ţări“, a spus Osborne în Parlament.

Bugetul îi permite lui Osborne să îşi sporească şansele de a deveni viitorul premier al Marii Britanii, dacă David Cameron se va retrage din funcţie înainte de viitoarele alegeri din 2020, aşa cum a afirmat. 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO