Business Internaţional

Marea Britanie pompează miliarde în economia sa suferindă pentru a ţine criza departe

Rishi Sunak, ministrul britanic de finanţe: Avem nevoie ca oamenii să se simtă încrezători. Aceasta va determina creş­terea economiei şi crearea de noi locuri de muncă

Rishi Sunak, ministrul britanic de finanţe: Avem nevoie ca oamenii să se simtă încrezători. Aceasta va determina creş­terea economiei şi crearea de noi locuri de muncă

Autor: Catalina Apostoiu

10.07.2020, 00:05 470

♦ Pachetul a inclus plăţi pentru companii în schimbul păstrării muncitorilor aflaţi în şomaj parţial şi pentru anga­jarea de tineri, cât şi granturi pentru sporirea eficienţei ener­getice a caselor şi clădi­rilor publice ♦ Au fost decise reduceri de taxe în sectorul ospitalităţii şi pentru achiziţiile de locuinţe.

Guvernul britanic a anun­ţat un nou plan de sti­mu­lente în valoare de 30 mld. lire sterline (38 mld. $) menit să impulsioneze economia ţării în condiţiile în care aceasta iese din carantină, o cale analizată şi de alte ţări bogate pentru a evita ca şocul pandemiei să  genereze o încetinire multi­anuală care ar lăsa cicatrici adânci la nivelul societăţilor, companiilor şi economiilor, scrie The Wall Street Journal.

De la începutul pande­miei, guvernele lumii au lansat stimulente de ordinul miilor de miliarde de dolari pentru a asigura supravieţuirea compa­niilor ale căror venituri au fost puternic erodate de criză şi pentru susţinerea veniturilor gospodăriilor.

Noul pachet de măsuri anunţat de ministrul britanic de finanţe Rishi Sunak mar­chează începutul celei de-a doua faze de cheltuieli guver­na­mentale şi reduceri de taxe menite să impulsioneze cere­rea şi să le confere companiilor încredere să-şi readucă anga­jaţii la lucru pe măsură ce mă­surile de carantină sunt eliminate. „Avem nevoie ca oamenii să se simtă încre­zători. Aceasta va determina creş­terea economiei şi crearea de noi locuri de muncă“, a declarat Sunak.

Pachetul a inclus plăţi pentru companii în schimbul păstrării muncitorilor aflaţi în şomaj parţial şi pentru anga­jarea de tineri, cât şi granturi pentru sporirea eficienţei ener­getice a caselor şi clădi­rilor publice. Au fost decise de asemenea reduceri de taxe în sectorul ospitalităţii şi pentru achiziţiile de locuinţe.

Sunak a anunţat că pachetul de măsuri va costa guvernul până la 30 miliarde de lire sterline (38 mld. $) şi că noi măsuri vor fi adoptate în toamnă. „Planul nostru pentru locurile de muncă nu va fi ultima acţiune“, a declarat oficialul britanic. „Avem în faţă provocări economice ma­jore. În doar două luni econo­mia noastră s-a contractat cu 25%, echivalentul creşterii înregistrate în ultimii 18 ani“, a declarat Sunak, potrivit Bloomberg.

Sunak are în faţă sarcina colosală de a scoate a cincea mare economie a lumii din ceea ce ar putea fi cea mai neagră recesiune din trei secole. Şomajul este aşteptat să crească puternic odată cu retragerea măsurilor de susţinere anunţate de guvern.

Riscul pentru Sunak este ca pariul făcut pe un pachet de măsuri menite să crească cheltuielile companilor şi consumatorilor să dea greş.

Deşi nu reprezintă o „intervenţie uriaşă“ după standardele recente, planul lui Sunak ar trebui „să ajute la tempereze turbulenţele de pe piaţa muncii în următoarele luni“, potrivit lui James Smith, economist ING. „Însă mai important, nicio susţinere fiscală nu poate ascunde faptul că redresarea Marii Britanii depinde aproape exclusiv de evitarea revenirii la măsuri repetate, ample de carantină“.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO