Business Internaţional

Marea Britanie: preturile caselor, la nivelul din 2006

29.07.2008, 20:06 16

Valoarea locuintelor din Marea Britanie a scazut in luna iulie cu cel mai rapid ritm din ultimii sapte ani, iar criza imobiliara va continua si in urmatoarele luni, conform companiei de cercetare Hometrack, scrie Bloomberg.
Pretul mediu al unei proprietati rezidentiale din Anglia si Wales a scazut cu 4,4% fata de anul precedent, pana la 168.500 de lire sterline (336.000 de dolari, 213.400 de euro), conform datelor furnizate de compania de cercetare londoneza.
Aceasta este cea mai puternica depreciere de la infiintarea indicelui Hometrack, in urma cu sapte ani. Preturile au scazut cu 1,2% fata de luna iunie.
"Avand in vedere ca incertitudinea evolutiei viitoare continua, nivelul de activitate va ramane redus, iar preturile vor fi chiar si la toamna supuse presiunilor. Preturile au ajuns acum la nivelul celor din octombrie 2006", a declarat Richard Donnell, director de cercetare la Hometrack.
Bancile au majorat dobanzile pentru creditele ipotecare si au limitat accesul la imprumuturi, punand capat unui deceniu de boom imobiliar, in care preturile s-au triplat. Banca Angliei a mentinut luna aceasta rata dobanzii de referinta la 5% in contextul in care inflatia a continuat sa accelereze, in ciuda riscului tot mai crescut pentru economie de a intra in recesiune. Lira sterlina a pierdut 0,2% in fata monedei europene, in timp ce cursul in raport cu dolarul american a fost de 1,9869 dolari la lira, fata de 1,9906 dolari la lira pe 25 iulie.
Economia Marii Britanii a crescut cu doar 0,2% in al doilea trimestru al acestui an, cel mai scazut ritm de crestere din 2001 pana in prezent, in timp ce rata somajului a crescut brusc in iunie, dupa ce dezvoltatorii imobiliari si bancile au disponibilizat o parte din angajati.
"Faptul ca lira este slabita nu va preveni recesiunea cauzata de criza creditelor, prabusirea sectorului imobiliar si modificarea cheltuielilor la nivel corporatist", a declarat Roger Bootle, consultant-sef pe probleme economice la Deloitte & Touche din Londra.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO