Business Internaţional

Marea Britanie pune la zid Rusia: Este principala ameninţare la adresa securităţii

Marea Britanie pune la zid Rusia: Este principala...

Autor: Dorin Oancea

08.04.2021, 08:01 120

Rusia este principala provocare în materie de securitate pentru Marea Britanie, care va construi mai multe arme nucleare. Londra îşi va extinde prezenţa în domeniile de înaltă tehnologie ale spaţiului şi ciberspaţiului, a anunţat marţi premierul Boris Johnson, citat de CNN.

Johnson a prezentat o revizuire cuprinzătoare a politicii militare şi externe britanice.

Pentru a-şi îndeplini obiectivele, guvernul britanic doreşte să îşi sporească cheltuielile cu apărarea cu 24 miliarde de lire sterline (33,3 miliarde de dolari) în următorii patru ani, o creştere semnificativă de la cele 42,2 miliarde de lire sterline pe care le-a cheltuit în 2019-2020.

Guvernul a promis, de asemenea, zeci de miliarde de lire sterline în investiţii în alte domenii, inclusiv 15 miliarde de lire sterline pentru cercetare şi dezvoltare în ştiinţă şi tehnologie, peste 17 miliarde de lire sterline pentru combaterea schimbărilor climatice şi promovarea biodiversităţii şi 13 miliarde de lire sterline în lupta împotriva coronavirusului.

Documentul reafirmă parteneriatele economice şi de apărare ale Marii Britanii cu SUA ca fiind cele mai importante şi îşi asumă un angajament puternic faţă de alianţa NATO, dar se angajează să extindă rolul Marii Britanii la nivel mondial. Din acea regiune, sunt evidenţiate provocările ridicate de China.

„Puterea crescândă a Chinei şi asertivitatea internaţională vor fi probabil cel mai semnificativ factor geopolitic din anii 2020”, se arată în document, descriind Beijingul drept cea mai mare ameninţare la adresa securităţii economice a Regatului Unit.

Vorbind în parlament după publicarea raportului, Johnson a criticat China pentru reţinerea în masă a uigurilor în provincia Xinjiang şi tratamentul susţinătorilor democraţiei din Hong Kong, dar a spus că Londra trebuie să colaboreze cu Beijingul pentru a rezolva problemele globale.

„Nu există nicio îndoială că China va reprezenta o mare provocare pentru o societate deschisă precum a noastră, dar lucrăm şi cu China, acolo unde acest lucru este în concordanţă cu valorile şi interesele noastre, inclusiv construirea unei relaţii economice puternice şi pozitive şi în abordarea schimbărilor climatice", a spus Johnson.

Raportul de 116 pagini, intitulat „Marea Britanie globală într-o eră competitivă”, rezervă cele mai semnificative critici pentru Rusia.

„Rusia va rămâne cea mai acută ameninţare directă pentru Marea Britanie”, spune la un moment dat documentul.

„Rusia este cea mai acută ameninţare din regiune şi vom colabora cu aliaţii NATO pentru a asigura un răspuns occidental unit, combinând eforturile militare, de informaţii şi diplomatice”, mai arată documentul.

Ca parte a strategiei sale de descurajare, Marea Britanie îşi va mări numărul de focoase nucleare la 260, o creştere substanţială faţă de obiectivul anunţat anterior de 180.

Marina Regală va păstra patru submarine cu rachete balistice cu energie nucleară pentru lansarea acestor focoase, asigurându-se că cel puţin un submarin este în serviciu în orice moment, se arată în raport.

Flota submarină va primi nave noi începând cu începutul anilor 2030, când va fi livrată prima din clasa Dreadnaught, înlocuind submarinele din clasa Vanguard care sunt în funcţiune de la începutul anilor 1990, se arată în raport.

Documentul reafirmă şi angajamentul nuclear al Marii Britanii faţă de NATO.

Mai multe trupe britanice vor fi desfăşurate mai des în străinătate, se arată în raport, subliniind desfăşurarea la sfârşitul acestui an a grupului de nave condus de portavionul HMS Queen Elizabeth în Marea Mediterană, Oceanul Indian şi apele Asia-Pacific.

Marea Britanie îşi va reface, de asemenea, instalaţiile militare din Singapore, Oman, Kenya şi Gibraltar.

Raportul promite, de asemenea, un angajament extins pentru operaţiunile din spaţiul cosmic. Armata britanică va forma un Comandament spaţial, „asigurându-se că forţele armate au capacităţi de ultimă generaţie pentru a promova interesele Regatului Unit pe Pământ şi în spaţiu” până în această vară.

Până anul viitor, Marea Britanie intenţionează să aibă capacitatea de a lansa sateliţi comerciali, din Scoţia.

În domeniul cibernetic, raportul spune că Marea Britanie este a treia cea mai puternică putere cibernetică din lume şi va încerca să valorifice această putere într-o nouă Forţă Cibernetică Naţională care va fi integrată cu forţele antiteroriste şi militare.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO