Business Internaţional

Marea Britanie va anunţa un plan record de împrumut, în valoare de 400 de miliarde de lire sterline

Marea Britanie va anunţa un plan record de împrumut,...

Autor: Dorin Oancea

22.11.2020, 11:50 158

Marea Britanie va anunţa săptămâna viitoare un plan record de împrumut, pentru 400 de miliarde de lire sterline, cele mai mari împrumuturi publice de după cel de-al doilea război mondial, anunţă CNBC.

Ministrul britanic de finanţe, Rishi Sunak, îşi va explica planurile săptămâna viitoare, după cea mai mare cădere economică din ultimii 300 de ani.

Cu Marea Britanie în mijlocul unui al doilea val de cazuri Covid-19 şi cu redresarea economică stopată, Sunak şi-a amânat planurile pe termen lung pentru finanţele publice.

Cheltuielile pentru pandemie sunt pe cale să depăşească 200 de miliarde de lire sterline (265 miliarde de dolari) în acest an după extinderea programelor de protecţie a locurilor de muncă, iar alte costuri sunt susceptibile de a se acumula în anul fiscal 2021/22.

Economia Marii Britanii a scăzut cu 20% între aprilie şi iunie, mai mult decât orice altă economie majoră, iar recuperarea a fost mai lentă.

Banca Angliei a estimat o scădere a PIB-ului cu 11% în 2020, o scădere observată ultima dată în 1709.

Împrumuturile guvernamentale în acest exerciţiu financiar sunt de aproximativ 400 de miliarde de lire sterline, potrivit Citi, în timp ce HSBC a prognozat 365 de miliarde de lire sterline.

Acest lucru este echivalent cu 17% - 20% din PIB, cu mult peste vârful de 10% din momentul culminant al crizei financiare mondiale.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO